Lansare de carte și minirecital de inspirație africană, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește lansarea cărții „Spam book“ de Călin Torsan, vineri, 30 septembrie 2022, începând cu ora 17:00, în Sala Cupola, în cadrul manifestărilor Nocturna Bibliotecii.

„Spam book“ a apărut la editura Casa de Pariuri Literare în 2022.

„Din momentul când mi-a venit ideea acestei cărți și până la finalizarea ei, am adunat o droaie de mesaje spam, sosite pe cele patru adrese electronice la care am acces: două personale, una de serviciu, iar ultima ținând de un alt experiment literar. Atenția mi-am îndreptat-o exclusiv spre cele ce aparțineau categoriei phishing, adică disperatele încercări frauduloase de-a stoarce parale chiar și din piatră seacă.

Multe dintre mesajele pe care urmează să le citiți au fost redactate într-o engleză aproximativă, așa că mai întâi le-am tradus, apoi le-am dat o oarecare eleganță stilistică. Exprimările greoaie și pline de greșeli pot fi dovezile suficiente că afacerile respective n-au presupus niciodată colaborarea cu eventuali consultanți literari. Însă ele ne pot contura geografia aproximativă a zonelor de unde provin asemenea oportunități halucinante de business. Onomastica inexactă a pretinșilor expeditori argumentează suplimentar această ipoteză (Anna Mbersky, Devid Mike, Donadi Goodluck, Tansoba Kanbu etc.).

De altfel, ancheta realizată în anul 2013 de Kasperski Lab, o instituție multinațională de securitate cibernetică cu sediul în Moscova, prezenta continentul asiatic pe locul fruntaș la producția de spamuri (55,5% din totalul mondial). Țările extrem de active se dovedeau a fi China, Coreea de Sud, Taiwan, Vietnam și India. În același clasament sui-generis, România ocupa poziția a treisprezecea – una deloc neglijabilă –, fiind răspunzătoare la vremea respectivă de 1,32% din totalul mondial. Un argument în plus pentru cartea pe care v-ați apucat s-o citiți! (…)“, explică autorul.

Lansarea de carte va fi însoțită de un minirecital de inspirație africană, în care Călin Torsan va interpreta la diferite instrumente de suflat și va fi acompaniat la percuție de Marius Achim.

Călin Torsan

Călin Torsan este autor al cărților „Ierburi. Proverburi“ (editura Martor a Muzeului Țăranului Român, 2022), „Mititele“ (editura Casa de Pariuri Literare, 2021), „Prieten cu umbra“ (editura Polirom, 2021), „Unde îți vei petrece veșnicia?“ (roman scris în colaborare cu Cosmin Manolache și apărut la editura Fractalia, 2021), „Șef de șantier (bref, inginer)“ (editura Casa de Pariuri Literare, 2020), „Vrăjitorul dințos“ (editura Polirom, 2019), „Omul cu fluier“ (editura Martor a Muzeului Țăranului Român, 2017) romanul pentru copii „Totul numai pentru tata“ (editura Casa de Pariuri Literare) (2017), „Ospățul“ (editura Casa de Pariuri Literare, 2016), „Ulcele pe uluci (miniaturi cu smalțul la vedere)“ (proză scurtă, editura Casa de Pariuri Literare, 2015) „Plasterca“ (editura Casa de Pariuri Literare, 2013), „O zi. Ultima“ (editura Casa de Pariuri Literare, 2011)

Este coautor al volumului „Case-n casă“ (editura Martor a Muzeului Țăranului Român, 2015).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: