BABELE din Martie!

Este cunoscută de ani buni în tradiția populară a românilor denumirea de’’ BABE’’ la începutul fiecărei primăveri, în luna martie. Pietrenii și nemțenii sunt atașați sufletește și spiritual de  Muntele Sfânt Ceahlău și de Baba Dochia, vestitoarea iernii iar perioada de 1-9 martie semnifică sfârșitul iernii , încălzirea vremii și lepădarea de cojoace. Deasemenea în aceste zile o însemnătate aparte o au formarea valorilor familiale tradiționale, dătătoare de speranță pentru o viață veșnică.

În primile 9 zile ale primăverii femeile , dar de ani buni și bărbații , își aleg o babă în funcție de ziua de naștere a fiecăruia. Dacă ziua de naștere  coincide cu cifre de la 1 la 9 atunci alegerea este de la sine. Dacă ziua de naștere este compusă din 2 cifre , alegerea babei se face după următorul algoritm:

Să zicem că sunteți născut pe 12 mai, atunci baba se calculează astfel 1 + 2 = 3 și baba va fi în ziua de 3 martie.

Bătrânii spun că așa cum îți va fi ziua aleasă așa va fi tot  restul anului și toate ne vor merge bine. Asfel zilele însorite, senine, luminoase sunt aducătoare de noroc, belșug și fericire, în timp ce vremea posomorâtă, întunecoasă, rece, cu ploi și ninsori înseamnă neîmpliniri, sărăcie și lacrimi.

Ceea ce puțin știu că la noi în Moldova sunt 9 babe cu 3 mai puțin ca în Muntenia, fiecare regiune adaptându-și tradițiile  în funcție de zonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: