23 Aprilie Sfântul Mare Mucenic Gheorghe- Purtătorul de biruință!

        În calendarul creștin ortodox , sărbătoarea Sfântului Gheorghe are o data fixă și anume  23 aprilie, marcând  începutul  primăverii. În viziunea populară sărbătorile Sfântului Gheorghe și Sfântului Dumitru determinau anotimpul anului. În ziua Sfântului Gheorghe începe anotimpul cald, iar în ziua  Sfântului Dumitru anotimpul  rece. Potrivit legendei, acești doi sfinți „poartă cheile anotimpului la brâu, păstrându-le cu sfințenie”.
        În ajunul zile Sfântului  Gheorghe stâlpii porților se împodobesc cu brazde de iarbă în care sunt înfipte crenguțe de salcie. Pe timpuri, crengile verzi se puneau și la grajdurile animalelor. Aceste brazde și crengi unii le păstrau tot anul folosindu – le împotriva bolilor dar și în scopul protejării animalelor de forțele rele.
        Conform tradițiilor , în ajunul Sfântului Gheorghe se face așa numitul „foc viu”, în taină se aduc lemne și se aprind într-un mod special  frecând două lemne unul de altul, în jurul focului se strâng flăcăii care organizează diferite jocuri sărind peste foc iar când focul se stinge, fiecare ia câțiva cărbuni și venind acasă afumă cu ele animalele.
          Printre alte obiceiuri și tradiții moștenite din moși strămoși sau cum am mai putea spune din bătrâni , îi sărbătorim pe cei care își serbează ziua onomastica a numelui și binențeles cu diminutivele numelui.
             La Multi Ani tuturor nemțenilor ce poartă numele de Gheorghe ,Georgiana ,  Georgeta , George ,Geo, Gigi !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: