Coronavirus: situația îmbolnăvirilor în județul Neamț la 6 februarie

Până sâmbătă, 5 februarie 2022, în județul Neamț au fost confirmate 40.500 de cazuri de infectare cu SARS Cov 2. 1.257 de persoane au fost testate pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În intervalul 29 ianuarie – 5 februarie 2022, au fost confirmate 2.441 de cazuri de infectare cu SARS Cov 2. 290 de copii au fost confirmati covid – 19 pozitivi în acest interval și 1.024 din persoanele confirmate erau vaccinate împotriva covid-19.

Incidenţa cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în judeţul Neamț are trend crescător și a ajuns, astăzi, la 10,65 cazuri la 1.000 de locuitori. 43 UAT-uri au peste 6 cazuri confirmate la 1.000 de locuitori

Au fost raportate, în total, de la începutul pandemiei, 1.477 de decese. În perioada 29 ianuarie – 5 februarie 2022 au decedat 15 persoane – 9 bărbați și 6 femei, cu vârste între 35 și 89 de ani, cu antecendente patologice, obezitatea și bolile cardio-vasculare fiind preponderente. Două persoane din cele decedate în acest interval erau vaccinate.

Au fost testate până în prezent 153.362 de persoane, fiind lucrate în total 353.865 de teste. În intervalul 29 ianuarie – 5 februarie 2022 au fost efectuate 10.125 de teste, din care 67% teste rapide antigenice. Procentul de pozitivare este de 27%.

REAMINTIM URMĂTOARELE:
  1. Confirmarea diagnosticului COVID-19 se face prin obţinerea unui rezultat pozitiv la testul RT-PCR sau la test antigenic rapid.
  2. Testul antigenic rapid este de uz profesional – prelevarea probei, interpretarea și raportarea rezultatelor este făcută de către personal medical calificat în cadrul unei unități sanitare sau de către Serviciul Județean de Ambulanță, la solicitarea medicului de familie!
  3. Persoanele cu simptome specifice covid-19 pot efectua imediat un test rapid de antigen. În cazul în care prezentați simptome dar testul rapid antigen are rezultat negativ este necesară testarea RT-PCR.
  4. În cazul în care ați intrat în contact cu o persoană înfectată cu SARS Cov 2 ar trebui să aşteptați trei până la cinci zile înainte de a efectua un test rapid. Testarea prea devreme, înainte ca virusul să aibă şansa de a se replica, creşte şansele unui fals negativ.
  5. Pentru pacienţii care prezintă un rezultat pozitiv la testarea pentru detecţia virusului SARS-CoV-2 nu se poate infirma diagnosticul COVID-19 ca urmare a rezultatului negativ al unui alt test.
  6. Testarea pentru populație este gratuită în centrele de permanență și în cabinetele medicilor de familie care au încheiat contract cu casele de asigurări de sănătate. Medicii de familie pot testa atât persoanele înscrise în lista proprie, cât și oricare alte persoane, cu condiția ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puțin 48 de ore între două testări succesive.
  7. Lista centrelor de permanență din județul Neamț în care sunt efectuate teste rapide antigen pentru depistarea COVID-19 poate fi consultată pe site-ul Direcției de Sănătate Publică – secțiunea Coronavirus – Situație centre de permanență în care sunt efectuate testare rapidă pentru depistarea COVID-19, NEAMȚ. Programul acestor centre este de luni până vineri în intervalul orar 15.00-8.00 și non-stop în week-end.
  8. Lista medicilor de familie care fac teste rapide antigen pentru depistarea COVID-19 poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătății – secțiunea Situație cabinete medici de familie – testare rapidă și pe site-ul Direcției de Sănătate Publică – secțiunea Coronavirus – Situație cabinete medici de familie care efectuează testare rapidă pentru depistarea COVID-19, NEAMȚ

În prezent, 298 de persoane confirmate COVID-19, din care 4 copii, sunt internate în spitalele din județ. 66% din pacientii internati au forme medii și severe de COVID-19. În secțiile ATI ale Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și ale Spitalului Municipal de Urgență Roman sunt internate 13 persoane.

Din analiza datelor colectate în ultimele 14 zile, la nivelul Direcției de Sănătate Publică Neamț, se observă următoarele:
• 60% din persoanele infectate cu SARS-CoV-2 înregistrate sunt nevaccinate.
• 76% din cazurile de COVID-19 spitalizate sunt la persoane nevaccinate.
• 82% persoanele care au decedat de COVID-19 erau nevaccinate.

Direcția de Sănătate Publică Neamț a primit 950 de cutii de Lagevrio (molnupiravir) care a fost distribuit către spitalele cu centre de evaluare din județ, fiind asigurat tratamentul a 950 de persoane cu forme uşoare până la moderate de COVID-19.

Citește și:

Molnupiravir, primul medicament antiviral oral anti-COVID a ajuns în județul Neamț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: