Reţeta săptămânii – Crap cu broccoli şi sos de vin
Ingrediente: un crap mare (de circa 2 kg), 1 kg broccoli, 600 ml vin alb demisec, 200 g unt, 200 g caşcaval, 3 cepe mari, o lingură făină, 2 foi de dafin, o legătură pătrunjel verde
Peştele se curăţă, se spală şi se scurge bine, apoi se taie bucăţi potrivite care se presară cu piper şi sare; se prăjesc în unt, la foc mic, până se rumenesc pe ambele părţi. Se scot pe şerveţele absorbante şi se păstrează la cald. Broccoli se desface în bucheţele, care se pun la fiert în apă cu sare; când sunt pe jumătate fierte, bucheţelele se scurg şi se prăjesc la foc iute. După ce s-au rumenit pe toate părţile, se aşază într-o tavă adâncă, împreună cu bucăţile de peşte. În untul rămas, se călesc cepele tocate fin; după ce se înmoaie, se adaugă făina, iar după un minut se stinge cu vinul. Sosul se toarnă în tava cu broccoli şi peşte, se adaugă foile de dafin, sare şi piper. Deasupra se presară caşcavalul ras, după care tava se dă pentru circa 20 minute la cuptorul încins în prealabil. Se decorează cu felii de lămâie şi pătrunjel verde tocat.
Ionut PETRESCU
sursa foto: divainbucatarie.ro