Importanța vitaminei D în organismul uman și rolul acesteia!

Vitamina D este una dintre numeroasele substanțe nutritive de care organismul are nevoie pentru a rămâne sănătos, această vitamină este produsă de organism în mod natural atunci când pielea este expusă la soare, dar se mai poate găsi și în mod natural, în anumite alimente, cum ar fi : pește, ouă și produse lactate. Împreună cu, calciu vitamina D ajută la formarea oaselor și la menținerea sănătății lor. Vitamina D are rol important în asimilarea calciului și a fosforului la nivelul intestinului subțire, precum și în fixarea calciului necesar oaselor, dinților ,unghiilor rezultând o mineralizare osoasă corectă.
Termenul “vitamina D” se referă la mai multe forme diferite ale acestei vitamine, dintre care două sunt importante pentru sănătatea organismului: vitamina D2, realizată de plante și vitamina D3, produsă în mod natural de organism în urma expunerii la lumina soarelui.
Cunoscută și sub denumirea de calciferol, vitamina D este solubila în grăsimi, insolubilă în apă, stabilă la caldură, foarte sensibilă la lumina si oxidanți. Spre deosebire de alte vitamine care sunt asimilate doar prin suplimente și alimente, vitamina D este produsă în organism atunci când razele ultraviolete intră în contact cu pielea. Ea este responsabilă de menținerea nivelului normal de calciu și fosfor în organism, ajutând astfel la creșterea și întarirea oaselor, în special la copii și bătrâni.
Rolul major al vitaminei D este de a menține nivelurile normale de calciu și fosfor din sânge. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, care formează și menține oasele puternice. Poate avea un rol important în menținerea funcției musculare și în întărirea sistemului imunitar.
Beneficiile Vitaminei D sunt numeroase în buna funcționare a organismului uman cum ar fi :
- Contribuie la prevenirea unor boli autoimune ca: artrita reumatoidă, scleroza în plăci și bolile inflamatorii intestinale.
- Are rol în reglarea ritmului cardiac
- Asigură o funcție neuromusculară normală
- Stimulează activitatea sistemului imunitar
- Previne apariția rahitismului, osteoporozei și fracturilor
- Contribuie la buna funcționare a tiroidei, paratiroidei și hipofizei
Alimentele ce conțin o cantitate favorabilă de Vitamina D esentială pentru buna fucționare a organismului sunt următoarele :
- Cod
- Somon
- Ton
- Sardine
- Ficat
- Carne de vită
- Lapte și iaurt
- Cereale fortificate
- Portocale
- Anumite tipuri de ciuperci
- Galbenuș de ou
Deficiența Vitaminei D poate duce la probleme usoare de sănătate ( greată , migrene ,diaree ) sau severe ( slăbiciune articulară , dureri musculare și dureri articulare ) .
Dacă considerați că aveți unele dintre aceste simtome consultați medicul de familie pentru a vă îndruma către analizele care se fac pentru a descoperi deficiența Vitaminei D la nivelul organismului dumneavoastră .
