SPECTRUM: aplicație dedicată copiilor cu tulburări din spectrul autist

  • Aplicația Spectrum a fost creată pentru a ajuta copiii cu tulburare de spectru autist să comunice mai bine și să înțeleagă mai ușor emoțiile celor din jur. Proiectul este implementat de 4 tineri pasionați de inovarea digitală în domeniul sănătății.

Bogdan Ciurezu este maestrul din spatele codului, adică programatorul care a transformat ideea în realitate. Cristian Terec și Ilinca Romocea, studenți la medicină generală UMF Iuliu Hațieganu s-au ocupat de cercetarea subiectului, crearea unui plan pentru dezvoltarea proiectului și promovarea lui.

Oana Brîndușe, studentă la medicină generală la UMF Carol Davila, a realizat design-ul aplicației, în așa fel încât aceasta să fie cât mai atractivă și ușor de utilizat pentru copii.

Cei patru au lucrat la îndeplinirea acestui proiect timp de un an de zile, fie că erau la facultate, în vacanță sau la job. Acum așteaptă să primească feedback de la utilizatori în așa fel încât să poată îmbunătăți aplicația în funcție de nevoile copiilor.

SPECTRUM, dedicată copiilor cu tulburări din spectrul autist, în special cei nonverbal

Aplicația Spectrum dorește să înlocuiască sistemul PECS pentru comunicare și stochează pe telefonul mobil categorii întregi de cartonașe, organizate într-un mod accesibil. Mai mult, fiecare cartonaș este asociat cu redarea audio a cuvântului respectiv, pentru a facilita comunicarea cu cei din jur.

Aplicația conține și modul doctor, unde este inclus un set de întrebări frecvente ce pot fi puse de medic în timpul unei consultații obișnuite. Aceste întrebări puse de doctor sunt asociate cu cartonașe care descriu printr-un desen simplu întrebarea. Astfel, copilul va înțelege mai ușor întrebarea care i se adresează.

Aplicația are și un modul de notificare a părinților. La apăsarea unui buton, părinții vor fi notificați printr-un SMS prin care copilul vă solicită ajutorul. Nu în ultimul rând, a fost inclus un mod de recunoaștere facială a emoțiilor. Copilul îndreaptă camera telefonului către interlocutor, iar telefonul îi va afișa emoția de bază pe care acesta o are.

Știm că aplicația este imperfectă și că rămâne loc de îmbunătățiri. În același timp înțelegem importanța voastră în procesul constant de îmbunătățire a aplicației, motiv pentru care am fi extrem de recunoscători dacă ați avea răbdarea să testați aplicația și să ne transmiteți ce putem face mai bine. Mulțumim mult pentru sprijin și sperăm din toată inima să putem să fim de ajutor, măcar într-o mică măsură!

Deocamdată aplicația poate fi descărcată doar de pe Google Play Store, pentru dispozitivele Android și urmează să fie lansată și în Apple App Store.

Descarcă aplicația pentru Android aici: https://play.google.com/store/apps/details…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: