Mituri privind vaccinarea împotriva COVID-9
Mit: Vaccinul îmi va modifica ADN-ul
Adevăr: Vaccinurile ARN mesager NU interacționează și NU afectează ADNul uman în niciun fel.
Unele vaccinuri anti-COVID-19, inclusiv vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna, se bazează pe tehnologia ARN mesager (ARNm).
Aceste vaccinuri funcționează diferit față de tipurile tradiționale de vaccin. Astfel, vaccinurile clasice introduc în organism un agent patogen inactivat sau o parte a unui agent patogen pentru a-l „învăța” cum să producă un răspuns imun.
În schimb, un vaccin ARNm oferă instrucțiunile pentru fabricarea proteinei unui agent patogen în celulele noastre.
Odată ce proteina este creată, sistemul imunitar răspunde la aceasta, pregătind răspunsul la viitoarele atacuri ale aceluiași agent patogen.
ARNm nu rămâne în corp și nu este integrat în ADN-ul nostru. Odată ce a furnizat instrucțiunile, celula îl descompune.
Mit: Vaccinurile anti-COVID-19 îmi pot provoca boala COVID-19
Adevăr: Vaccinurile NU pot produce boala COVID 19.
Indiferent de tipul de vaccin, niciunul nu conține virusul viu.
Orice efecte secundare, cum ar fi durerea de cap (cefaleea) sau frisoanele, se datorează răspunsului imun și nu unei infecții. Boala COVID-19 NU poate fi provocată de vaccin.
Mit: Vaccinul conține un microcip
Adevăr: NU există dovezi că vreunul dintre vaccinurile anti-COVID-19 ar conține un microcip.
Deși specificul variază de la o teorie a conspirației la alta, unele afirmă că vaccinul conține etichete de identificare cu frecvență radio. Acestea constau dintr-un transportor radio, un receptor radio și un emițător.
În realitate, NU este posibil fizic ca aceste componente să fie micșorate la o dimensiune suficient de mică pentru a putea trece prin acul cu care se face injecția.
Mit: Vaccinurile anti-COVID-19 mă pot face infertil
Adevăr: Nu există dovezi că vaccinurile anti-COVID-19 au un impact asupra fertilității. La fel, nu există dovezi că acestea vor pune în pericol sarcinile viitoare.
Această teorie a fost lansată la toate vaccinurile noi și nu s-a adeverit la niciunul. În studiile clinice nu au fost raportate cazuri de infertilitate.
În mod particular, la originile acestui zvon de acum se consideră a fi opiniile doctorului Wolfgang Wodarg. În decembrie anul trecut, el a solicitat Agenției Europene pentru Medicamente să oprească studiile cu vaccin anti-COVID-19 în Uniunea Europeană.
Zvonul a început din cauza unei pretinse legături între proteina spike care este codificată de vaccinurile pe bază de ARNm și o proteină numită sincitină-1. Sincitina 1 este vitală pentru ca placenta să rămână atașată la uter în timpul sarcinii. Deși proteina spike are în comun câțiva aminoacizi cu sincitina-1, ele nici măcar nu sunt suficient de asemănătoare pentru a „provoca confuzii” pentru sistemul imunitar.
Dacă teoria ar fi adevărată, atunci infecția naturală ar trebui să fie și mai periculoasă deoarece virusul determină producerea și a anticorpilor rezultați după vaccinare.
Cu toate acestea, NU există dovezi că vreun vaccin anti-COVID-19 afectează fertilitatea.
Mit: Persoanele care au avut COVID-19 nu au nevoie de vaccin
Adevăr: Chiar și persoanele care au avut un test pozitiv pentru SARS-CoV-2 în trecut ar trebui să fie vaccinate.
Vaccinul administrat unei persoane care a trecut prin boală nu determină îngrijorare privind siguranța. Practic se produce un booster prin vaccinare fapt care întărește apărarea în fața unor posibile infecții viitoare.
Din acest motiv, este mai bine să fiți prudenți și să faceți vaccinul.
Mit: Persoanele cu afecțiuni preexistente nu pot face vaccinul
Adevăr: Deoarece condițiile preexistente, cum ar fi obezitatea și bolile de inimă, pot crește riscul de a dezvolta forme COVID-19 mai severe, vaccinarea este și mai importantă pentru persoanele cu probleme de sănătate preexistente.
Așadar, persoanele cu cele mai multe afecțiuni preexistente – inclusiv boli de inimă, diabet și boli pulmonare – pot face un vaccin anti-COVID-19.
Cu toate acestea, dacă cineva este îngrijorat, este întotdeauna recomandabil să discute despre aceasta cu un medic.
Există o excepție: persoanele care au suferit în trecut anafilaxie la oricare dintre componentele vaccinului nu ar trebui să fie vaccinate. Oricine a avut în trecut o reacție alergică severă la orice vaccin ar trebui să discute mai întâi cu medicul său