Cinci ani de la tragedia din Colectiv
“Incendiu! Incendiu! Incendiu în fabrica Pionierul!
Unde, pe ce stradă?
Strada Tăbăcarilor 7, incendiu în fabrica Pionierul!
Tăbăcarilor 7.
Tăbăcarilor 7. Da, da!
Tăbăcarilor 7, da?
Tăbăcarilor 7!
Fabrica Pionierul?
Explodează! Explodează! Da, da!
Rămâneţi, vă rog, la telefon.
Da, da! Este fum! Este fum! Este fum!
Am înţeles că e fum. E cineva blocat acolo? Ştiţi ceva?
Nu-mi dau seama. Nu-mi dau seama… Vezi că iei foc…
Rămâneţi la telefon, vă rog!
Am sunat. Am sunat. Am sunat.
Alo? Pompierii.
Sunt oameni înăuntru. Nu ştiu câţi au ieşit.
Domnule, spuneţi-mi unde arde? La intrare?
Înăuntru. Există un club. Există un club. Într-unul dintre cluburile din fabrica Pionierul.
Da, da, ştiu unde e Colectiv, domnule. Spuneţi-mi exact unde arde acolo?
Arde, a luat foc. Arde înăuntru, a luat foc. A luat foc o izolaţie, din cauza…
Am înţeles. Spuneţi-mi, sunt persoane rănite acolo?
Da, da, da, acum ard nişte oameni!!!
Ard nişte oameni?!
Da, da, da. Ies răniţi…
Sunt persoane arse, domnule?
Gata, gata… Trageţi-i afară!
Domnule Adrian?
Trageţi-i afară!
Alo, domnule, mă auziţi? Mă auziţi, domnule?
Să ştiţi că echipajele au fost trimise către dumneavoastră. Spuneţi-mi exact, puteţi aprecia cam câte victime sunt?
Nu ştiu, sunt foarte mulţi. Erau 500 de persoane înăuntru
Am înţeles.
Trimitem şi noi?
Ambulanţe, ambulanţe.
Trimitem şi noi, da?
Da, trimiteţi, trimiteţi!
Bine, bine.
Nu ne puteţi da un număr?
Haideţi, vă rog frumos, trimiteţi, sunt peste 50 de persoane.
Peste 50 de persoane. Am înţeles.
Trimitem câte putem, domnule. Trimitem câte putem.
Da, da, da, trimiteţi.
La revedere.
Poliţia a trimis?
Nu ştiu, suntem jandarmii.
Dacă ajungeţi acolo şi se impune şi prezenţa noastră, ne solicitaţi.
Am înţeles. Da, da.
Să trăiţi!
La revedere!”
Așa suna apelul la 112 făcut în seara zilei de 30 octombrie 2015 când un incendiu a izbucnit în Clubul Colectiv.
Peste 300 de persoane s-au strâns în clubul Colectiv în seara zilei de 30 octombrie 2015, unde trupa Goodbye to Gravity își lansa albumul ”Mantras of War”. Nimic nu prevestea că în doar câteva zeci de minute se va produce cea mai mare tragedia din istoria recentă a României.
Incendiul a fost provocat de către artificiile folosite în timpul concertului, artificii care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic (ușor inflamabil) folosit pentru antifonare de pe un stâlp al clădirii. Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul provocând leziuni – în unele situații cauzatoare de moarte, prin combustie, asfixie, intoxicații cu monoxid de carbon și alte gaze, unui număr semnificativ dintre participanții la concert.
Unii au reușit să iasă din club, 26 au murit pe loc, 184 au fost răniţi, dintre care 64 au pierdut lupta cu viaţa în lunile care au urmat. Ultimul dintre ei, care a ridicat bilanțul victimelor la 65, s-a sinucis în vara anului 2017.

Mărturiile primilor salvatori ajunși la fața locului sunt cutremurătoare:
“Ne-am dus senini. Credeam că e un incendiu banal inițial Apoi au venit pompierii agitați. Primele două victime. Mergeau, urlau, se târau. Tineri desfigurați. Una dintre victime era o tânără, rănită grav. Țipa la mine să venim mulți. Mă implora. Spunea că sunt 300 de tineri, arși, călcați în picioare. Săreau arși pe mine, urlau. Voiau să intre mulți în ambulanțe. Abia atunci s-a dezlănțuit coșmarul. Au venit alți patru grav răniți. Le curgea pielea, carnea. Urlau să îi iau, să nu îi las în urmă. Am implorat dispeceratul să aducă mai multe ambulanțe, că e haos. Rupeau jacheta de pe mine.“
…
“Mama trăgea de mine la propriu să-i fac ceva băiatului ei, să pot sa-l salvez. Am mai încercat. I-am spus: mămico, nu am…nu mai pot…am făcut tot ce mi-a stat în putere…nu pot, nu mai pot… Și mă ruga, mă ruga, mă ruga insistent iar eu îi spuneam: mămico, nu am ce să mai fac…“
…
“Apoi au adus altul…Era 70%. Plângeam. Cădea carnea de pe el. Întreba dacă mai trăieşte. Dacă e grav. Era aproape de comă. Îi curgeau lacrimi din ochi, cu sânge. Îmi spunea să îl ţin de mână. I-am spus că am un băiat de-o seamă cu el. Mi-a răspuns: Mami, n-o să mor, nu? Încă ieşea fum din el…“
…
“A venit un pompier, avea o tânără de 18 ani, arsă pe 98% din corp, mă implora cu lacrimi de erou: Ia-o mai repede din brațele mele. Doamne, cât de tânără e! Salveaz-o! Am și eu o fată acasă!. Mi s-a făcut rău. Veneau mulți, mulți de tot. Erau îndesați în salvări. Civili urlau, tineri răniți trăgeau de doctori, aproape smulgându-le hainele. Se aruncau în fața ambulanțelor. Dădeau cu pumnii în ambulanțe. Am urme de piele arsă, pe mine, pe echipament. Pompierul șef plângea în hohote. Țipa: De ce, Doamne? Apoi am intrat urlând la Colțea, cu patru răniți grav. Țipam să vină toți doctorii, că e carnagiu. Toată lumea era în stare de șoc. Am văzut iadul!”
Doi nemțeni au pierit în incendiul de la Colectiv
Adrian Rugină şi Constantin Ignat sunt două dintre victimele incendiului devastator de la Clubul Colectiv din Bucureşti.
Adrian Rugină şi-a pierdut viaţa după ce a încercat să salveze cat mai multe vieţi din ”clubul groazei”. Adrian a fost decorat post-mortem de preşedintele Klaus Iohannis la numai câteva zile dupa tragedie.
Costi Ignat avea 40 de ani, a fost membru al formației Teuton şi cânta în trupa Monarchy Band. În trupa Teuton, el a fost coleg cu Adrian Rugină.
Ioana Ruxandra-Grigore a fost salvată de Adrian Rugină: „Astăzi s-au făcut 5 săptămâni de la incendiu. 5 săptămâni în care în fiecare zi i-am mulţumit îngerului meu, salvatorului meu, EROUL Adrian Rugină! Sincere condoleanţe familiei şi prietenilor acestui om minunat! Nu te voi uita niciodată!”
Legea pentru victimele Colectiv promulgată de președintele României
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va promulga legea privind acordarea de tratament medical pe toată durata vieţii supravieţuitorilor tragediei de la clubul Colectiv.
Parlamentul a adoptat la jumătatea lunii octombrie un proiect de lege potrivit căruia cheltuielile aferente oricăror tratamente, în ţară sau străinătate, ale persoanelor a căror stare de sănătate a fost afectată în urma evenimentului de la Colectiv vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe toată durata vieţii acestora.