Muzeograful Petru Arhire a plecat dintre noi!

Complexul Muzeal Județean Neamț aduce la cunoștință cu profund regret trecerea în veșnicie, în data de 8 februarie 2020, după o lungă și grea suferință, a celui care a fost Petru Arhire.

S-a născut în 26 mai 1940 la Brașov, iar la 5 ani s-a mutat împreună cu familia în Piatra Neamț. A studiat la Liceul ,,Petru Rareș” Piatra Neamț, iar câțiva ani mai târziu, a absolvit Facultatea de Arte Plastice Iași și Facultatea de Muzeologie București. Anterior muncii din muzeu a fost profesor de desen în Bicaz și Piatra Neamț.

A luat parte la cursuri de perfecționare la muzeele de profil din Piatra Neamț București, Bacău, Tulcea, Sibiu, Suceava și Tg. Mureș. A fost șeful cursului de perfecționare – preparare – conservare – naturalizare desfășurat la muzeele de științe ale naturii din Tg. Mureș, Suceava și Tulcea. În egala măsură a luat parte la stagii de documentare la Berlin, Halle, Leipzig, Greifswald, Iena.

În calitate de șef de secție, a condus echipa de restaurare care s-a ocupat de monumentele Cultul eroilor din județul Neamț (Trifesti, Bâra, Tazlău, s.a.) și a realizat bustul preotului Constantin Matasă, părintele muzeelor din Piatra Neamț.

A fost unul dintre cei mai buni taxidermiști din țară, de numele său legându-se realizarea dioramelor din expoziția permanentă a Muzeului de Științe Naturale Piatra Neamț, de expoziția permanentă din cadrul Muzeului de Științe Naturale Roman și de prepararea integrală a inventarului împăiat al muzeelor.

Fiind un om complet dedicat muncii sale, a colaborat multa vreme cu instituțiile muzeale și după pensionarea sa. Un vânător pasionat, un veritabil administrator, om vesel și iubit de colegi și prieteni.

Cu mare părere de rău, colegii din Complexul Muzeal Județean Neamț își iau rămas bun de la un profesionist de excepție!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

One thought on “Muzeograful Petru Arhire a plecat dintre noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: