Ziua Europeană Anti-Depresie

Ziua Europeană Anti-Depresie este marcată în fiecare an, la data de 1 octombrie, fiind o iniţiativă a Asociaţiei Europene pentru Combaterea Depresiei – European Depression Association – EDA.

Având în vedere faptul că depresia reprezintă o problemă de sănătate publică prevalentă în multe din statele membre ale UE, afectând peste 50 de milioane de europeni, iar în România, peste 5% din populaţie suferă de depresie, conform OMS, obiectivele campaniei sunt:

  • Informarea populaţiei generale cu privire la semnele şi simptomele depresiei, a cauzelor şi consecinţelor acesteia şi a mijloacelor de prevenire şi tratament;
  • Informarea gravidelor şi lăuzelor cu privire la semnele şi simptomele depresiei post-partum;
  • Conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului pe care îl are depresia asupra vieţii oamenilor;
  • Importanţa aplicării screening-ului depresiei în cabinetele medicilor de familie;

Depresia este o boală care se tratează, de aceea este esenţial ca întreaga populaţie să conştientizeze importanța recunoașterii timpurii a semnelor și simptomelor depresiei, știut fiind faptul că o mulțime de cazuri rămân nediagnosticate, fie ca urmare a nerecunoașterii simptomatologiei depresiei, fie din cauza stigmatului pe care îl poartă orice tulburare psihică.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, depresia a devenit principala cauză de îmbolnăvire şi dizabilitate la nivel mondial. În anul 2017, la nivel global, peste 300 de milioane de persoane (echivalentul a 4,4% din populaţia lumii) de toate vârstele sufereau de depresie, cu o creștere de peste 18% între 2005 și 2015.

În Europa, una din douăzeci de persoane suferă în prezent de depresie şi o persoană din patru va trece printr-un episod depresiv la un moment dat în viaţă. La nivelul Uniunii Europene, estimările Eurostat arată că în anul 2014 (următoarea etapă a studiului este realizată în anul 2019), 7% din populaţia UE suferea de depresie cronică. Potrivit acestui studiu, dintre statele membre ale UE, Irlanda a înregistrat cel mai mare procent al populaţiei care a raportat depresie cronică, de 12,1%, urmată de Portugalia, Germania și Finlanda. Republica Cehă, Cipru, Bulgaria şi România au înregistrat procente mai mici de 4%. Proporţia persoanelor care au raportat depresie cronică a fost mai mare pentru femei decât pentru bărbaţi în fiecare stat membru al Uniunii Europene.

În România, în anul 2014, 1,5% din populaţie suferea de depresie, iar în anul 2017, procentul a crescut la 5%.

În județul Neamț, în anul 2018, în cabinetele medicilor de familie s-au înregistrat 1493 cazuri noi de bolnavi cu episode depresive (867 de cazuri în mediul urban și 626 în mediul rural) comparativ cu anul 2017 când s-au înregistrat 1839 de cazuri noi de bolnavi cu episode depressive (894 de cazuri în mediul urban și 945 în mediul rural).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: