Greu de suspendat!

Vorbeşti la telefon fără să porţi centura şi ai mai şi depaşit viteza? Asta înseamnă că tocmai ai fost sancţionat cu 10 puncte penalizare de către poliţistul rutier. Ai şi un bec ars?  Încă 4 puncte. Din 15…

Deşi suntem suntem numărul 1 în Europa cu 2.000 de morţi anual şi peste 8.000 de răniţi ca urmare a accidentelor rutiere, frica de cifra 15 ar putea deveni istorie, dacă amendamentul propus de Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, care prevede că „Permisul de conducere sau dovada înlocuitoare a acestuia se reţine în urumătoarele cazuri: la cumularea a cel puţin 45 de puncte de penalizare” va trece de votul senatului.

 

Conform datelor furnizate de Biroul Rutier Neamţ, nu foarte mulţi şoferi ajung să acumuleze cele 15 puncte, din mai şi până în prezent doar 49 de nemţeni fiind obligaţi să îşi predea permisele.

Dacă până în acest moment apropierea de limita celor 15 puncte ne mai temperau stilul de condus, creşterea la 45 va mai aduce zâmbetul pe buze celor certaţi cu codul rutier.

Sisteme de evidență și penalizare prin puncte sunt disponibile în mai multe țări: Anglia, Danemarca, Irlanda, Scoția, Germania, Italia, Olanda, Norvegia.

Ca o comparaţie, un şofer englez dacă acumulază 11 puncte într-o perioadă de 3 ani poate pierde permisul după o hotărâre a instanţei, iar un şofer italian are 20 de puncte pe permis.

Preşedintele Comisiei juridice, Nicuşor Halici ne explică: “am ridicat acest prag de puncte de suspendare până la 45, pentru că e în natura umană, până la urmă cu toţii greşim, în orice facem. Important este dacă o facem voit sau nu. Dacă nu o facem cu intenţie şi atunci nu e repetitivă, totuşi conducătorul auto să nu poată fi sancţionat pentru o greşeală, pentru că ştiţi foarte bine, ba mai avem o urgenţă, ba infrastructura nu ne permite, ba suntem în tot felul de timpi în care trebuie să ne încadrăm ca şi şoferi, bineînţeles”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: