Astăzi, 7 aprilie 2017, este marcată Ziua Mondială a Sănătății

Ieri, la Teatrul Tineretului, a avut loc deschiderea oficială a manifestării științifice Zilele Medicale Nemțene, ediția a XI-a, ce se desfășoară în perioada 6-8 aprilie 2017, eveniment organizat de Colegiul Medicilor Neamț în colaborare cu Colegiul Psihologilor și O.A.M.G.M.A.M.R, în contextul marcării Zilei Mondiale a Sănătății.
Tema aleasa anul acesta este depresia, boala care afectează peste 300 de milioane de persoane.
Conform agenției ONU, numărul persoanelor la nivel global care suferă de depresie a crescut cu 18% în ultima decadă, ajungând la 322 de milioane.
Din fericire aceasta afecțiune poate fi tratată, iar un prim pas constă în identificarea bolii.
Mesajul Colegiului Medicilor din România de Ziua Mondială a Sănătăţii – 7 aprilie:

” Să vorbim despre depresie cu răbdare, curaj şi speranţă. Un prim pas în reuşita tratamentului este chiar recunoaşterea bolii.
Riscul apariției depresiei devine mai mare în ultimele perioade ale vieții. Iată că, în timp ce, în medie 5,1% dintre femei și 3,6% dintre bărbați sunt depresivi, ratele în rândul persoanelor în vârstă cresc la peste 7,5% pentru femei și 5,5% pentru bărbați.
Din nefericire, depresia creşte riscul tulburărilor de anxietate, al consumului de medicamente sau alte substanţe dar şi al unor boli precum diabet şi boli de inimă.
Deşi este foarte frecventă şi poate afecta pe oricine, în orice etapă a vieţii, oamenii vorbesc cu mare greutate despre această boală. De aceea, este foarte important să reuşim să comunicăm atunci când apare depresia sau sa comunicăm cu cei care au o astfel de suferinţă.
Depresia poate fi prevenită şi tratată dacă este identificată la timp. Dar, pentru că boala rămâne într-un con de umbră, cel puțin 75% din totalul persoanelor care suferă de depresie majoră nu primesc tratament adecvat, arată acelaşi studiu al OMS.
Depresia este o afecţiune care, de cele mai multe ori, este ascunsă, negată şi de aceea insuficient diagnosticată şi tratată.
Ziua Mondială a Sănătății 2017 se concentrează asupra depresiei şi pentru că, pe lângă faptul că boala reprezintă a doua cauză de dizabilitate sau pierdere a sănătăţii, este şi una din cauzele pricipale de suicid. Numai în zona europeană a OMS au loc anunal 128. 000 de decese prin sinucidere.

Haideți să vorbim despre depresie!”

Poze de la deschiderea oficială a Zilelor Medicale Nemțene, ediția a XI-a – Teatrul Tineretului Piatra-Neamț

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: