29 Iunie – Prăznuirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel
Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt prăznuiți în fiecare an de către toți creștinii ortodocși pe data de 29 Iunie ,aceștia sunt sărbătoriți în aceeași zi deoarece amândoi s-au săvârșit la Roma, din porunca împăratului Nero, Petru fiind răstignit cu capul in jos, iar lui Pavel tăindu-i-se capul.
În vremea împăratului Nero creștinii erau prigoniți și dacă nu erau de acord să își lepede credința deveneau martiri. Moaștele Sfinților Apostoli Petru și Pavel au fost depozitate împreună, conform Sinaxarului. Cele mai noi cercetări au demonstrat cu o anumită precizie că Petru a fost răstignit în anul 64, iar Pavel a fost decapitat în 67.
Sfântul Apostol Petru era fiul lui Iona și fratele Sfântului Apostol Andrei, fiind originar din Betsaida, adică Galileea Palestinei. După căsătorie, se va muta în Capernaum unde se va ocupa cu pescuitul. Când l-a descoperit Hristos, i-a spus să devină pescar de oameni. Înainte de a deveni ucenic al lui Hristos numele său era Simon. Hristos îi dă alt nume spunând următoarele: “Tu ești Simon, fiul lui Iona; tu te vei chema Chefa, ce se tâlcuiește: Petru” (Ioan 1, 42).
Sfântul Apostol Pavel s-a născut în Tars care era capitala provinciei Cilicia din Asia Mică. La naștere a fost botezat cu numele de Saul, dar Hristos i-a schimbat numele în Pavel atunci când l-a făcut un apostol al neamurilor. Acesta a fost un elev al învățatului rabin Gamaliel și apoi a devenit un persecutor crud al creștinilor. El asistă la moartea Sfântului Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan și va primi aprobarea de la Caiafa să persecute creștinii din Damasc. Totuși în drum spre Damasc are loc o minune: din persecutor, Pavel se va transforma în ucenic al lui Hristos. A fost botezat de către Anania, episcopul Damascului.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt de asemenea ocrotitori ai oamenilor privați de libertate pentru că cei ajunşi în penitenciare sunt persoane care au greşit faţă de Dumnezeu, precum au greşit şi ei: Petru S-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creştini..
Numele Petru semnifică “piatră”, iar din asta decurg mai multe lucruri cum ar fi: tărie, statornicie, determinare, fidelitate de cremene manifestată față de un crez. Pe de altă parte, un părinte al Bisericii a spus că semnificația numelui Pavel ar însemna și “mic, om mic”. Asta înseamnă smerenie, în acest fel se întăresc vorbele Sfântului Ioan Botezătorul: “Eu trebuie să mă micșorez, iar El – Hristos Domnul, trebuie să crească”. Sfântul Apostol Pavel a pornit în 3 călătorii misionare și a scris un număr de 14 epistole care se regăsesc în Sfânta Scriptură.
Conform tradiției populare, în timpul acestei zile vor apărea licuricii care îi vor ghida pe cei care se rătăcesc în păduri sau în munți. Se spune că licuricii sunt de fapt nimic mai mult decât scântei ale biciului Sfântului Petru. De Ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel exista obiceiul de a da pomană pentru cei morți, femeile dau vecinilor și săracilor mâncare gătită. De asemenea, se oferă vase de lut pline de apă pentru ca morții să nu flămânzească, nici să fie însetați pe tărâmul celălalt.
Dragi pietreni și nemțeni , vă urăm un sincer și călduros La Mulți Ani tuturor ce poartă numele de PETRU , PAVEL și binenșeles derivatele acestor nume : Petrișor, Petruț , Pătru , Paulică , Paula , Petruța , Petronela ,etc .