Sfânta Treime (prima zi după Rusalii)
Credinţa în Preasfânta Treime este învăţătura principală a Bisericii Ortodoxe. Ea a fost descoperită în Sfânta Scriptură, mai ales a Noului Testament şi formulată apoi de Sfinţii Părinţi ai Bisericii la primele două Sinoade Ecumenice, în Simbolul de credinţă niceo-constantinopolitan, pe care îl mărturisim în fiecare duminică şi sărbătoare la Sfânta Liturghie, la Botez şi la alte slujbe.
Sfânta Treime este prăznuită a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adică în Lunea Rusaliilor.
Fiul este lumina Tatălui care a venit în lume ca să ne lumineze calea spre veşnicie, iar Duhul Sfânt e căldura care vine de la Tatăl ca să ne încălzească inimile şi să aprindă în ele iubirea lui Dumnezeu. Astfel, cum soarele cu lumina şi căldura una sunt, la fel una sunt Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt – Preasfânta Treime.
Este sărbătoarea în care aducem în mod deosebit laude şi cântări duhovniceşti Persoanelor Preasfintei Treimi, pentru că toată lucrarea liturgică şi sfinţitoare a Bisericii Ortodoxe se săvârşeşte în numele şi spre slava Preasfintei Treimi.
De aceea, se cuvine să mărturisim întotdeauna pe Sfânta Treime: pe Dumnezeu-Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, să o preamărim şi să I ne închinăm Ei, zicând: „Sfinte Dumnezeule, Cel ce toate le-ai făcut prin Fiul, cu împreună-lucrarea Sfântului Duh; Sfinte tare, prin Care pe Tatăl am cunoscut şi prin Care Duhul Sfânt a venit în lume; Sfinte fără de moarte, Duhule Mângâietor, Cel ce din Tatăl purcezi şi în Fiul Te odihneşti, Treime Sfântă, slavă Ţie!”.
Tradiții și obiceiuri
În a doua zi de Rusalii creștinii ortodocși merg la biserică, iar apoi se adună la casele lor și se odihnesc. În această zi nu ai voie sa muncești în gospodărie, sa speli rufe sau să coci. Este interzisă munca la câmp și tradiția spune că cei care vor munci pământul astăzi nu vor avea parte de rod.
Astăzi nu ai voie sa te cerți și să dușmănești pe nimeni, pentru că poți atrage furia Ielelor. Se spune că noaptea aceasta nu trebuie să te prindă la rascrucea drumurilor, la marginea pădurii, în munți sau pe malul apelor.
În unele zone ale țării oamenii consideră că pot fi vindecați de boli cu ajutorul călușarilor. Aceștia trec pe la casele celor bolnavi și bătrâni și joacă pentru a-i scăpa de duhurile rele, de boli si de blesteme.