Caz de hepatită acută severă apărut la un copil din România

Începând cu 21 aprilie 2022, au fost raportate cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută de origine necunoscută din 11 țări din Regiunea Europeană a OMS și o țară din Regiunea OMS a Americilor. Au fost raportate cazuri în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (Regatul Unit) (114), Spania (13), Israel (12), Statele Unite ale Americii (9), Danemarca (6), Irlanda (< 5), Țările de Jos (4), Italia (4), Norvegia (2), Franța (2), România (1) și Belgia (1).

Regatul Unit a raportat pentru prima dată o creștere semnificativă neașteptată a cazurilor de hepatită acută severă de origine necunoscută la copiii mici, în general sănătoși. O creștere neașteptată a unor astfel de cazuri a fost acum raportată de alte câteva țări, în special Irlanda și Țările de Jos.

Cazurile au vârsta cuprinsă între 1 lună și 16 ani. Șaptesprezece copii (aproximativ 10%) au necesitat transplant hepatic și a fost raportat cel puțin un deces. Sindromul clinic printre cazurile identificate este hepatita acută (inflamația ficatului) cu enzime hepatice semnificativ crescute.

Multe cazuri au raportat simptome gastro-intestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree și vărsături, premergând apariția cu hepatită acută severă și niveluri crescute de enzime hepatice (aspartat transaminaza (AST) sau alanin aminotransaminaza (ALT) mai mare de 500 UI/L) și icter. Majoritatea cazurilor nu au avut febră. Virușii obișnuiți care provoacă hepatită virală acută (virusurile hepatitei A, B, C, D și E) nu au fost detectați în niciunul dintre aceste cazuri. Călătoriile internaționale sau legăturile către alte țări pe baza informațiilor disponibile în prezent nu au fost identificate ca factori.

Ministerul Sănătății despre cazul de hepatită acută severă apărut la un copil din România

Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data de 21 Aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârstă între 1 luna și 16 ani. Aceste cazuri au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliza hepatică și icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41.

Cazul raportat de România este al unei fetițe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie.

Nu a fost detectată nici o infecție virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat.

Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nici o legatura epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la baza definiția OMS de caz probabil, care se refera la insuficiență hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: