Oamenii din Neamț și Suedia implicați în campaniile de sterilizări, în 2021
Conform unui raport privind gestionarea Registrului de Evidență a Câinilor cu Stăpân (RECS) în intervalul 15.03.2014 – 30.04.2021 se arată că în Neamț sunt înregistrați oficial 55.904 de câini. Dintre aceștia, doar 3.853 sunt raportați ca fiind sterilizați. Înregistrarea se face pe bază de microcip și introducerea datelor proprietarului în RECS. În RECS apare dacă animalul este vaccinat sau nu, dacă este sterilizat sau nu etc.
Este știut faptul că deși există o lege în vigoare care obligă proprietarii de câini să îi înregistreze în RECS și să îi sterilizeze pe cei de rasă comună sau metișii acestora, în realitate numărul de câini cu stăpân este mult mai mare. Cifra reală este o necunoscută la această oră, deoarece nu s-a efectuat niciun recensământ propriu-zis al animalelor de companie cu stăpân din gospodăriile nemțenilor. Mai mult, rata de sterilizare oficială de doar 6% din totalul câinilor înregistrați (este drept că mulți pot fi considerați câini de rasă, însă nu avem date oficiale cu privire la câți dețin pedigree) arată cât de problematică este situația în Neamț în ceea ce privește lipsa unui control al înmulțirii câinilor. În perioadele cu fătări, aproape în fiecare zi este raportat câte un caz de abandon al puilor prin râuri, prin gropi de gunoi, pe marginea drumurilor sau prin curțile celor care sunt cunoscuți în comunitate că salvează animale.
De asemenea, deși numărul de pisici este foarte mare, în România nu există legislație specifică pentru pisici în ceea ce privește înregistrarea cu microcip și obligativitatea sterilizării pentru cele de rasă comună și metiși. Deși de 1 deceniu avem o lege care impune controlul populației de câini fără stăpân prin capturare, introducere în adăpost, adopție sau eutanasiere, după caz, în anul 2021 ne confruntăm în continuare în Neamț și în toată țara cu animale pe străzi.
Autoritățile par să nu conștientizeze că această metodă nu dă randament și nu au alocat fonduri pentru abordarea problemei altfel: prin sterilizare și obligarea deținătorilor de animale de companie să intre în legalitate. În unele orașe din țară s-au început aceste demersuri, însă la Neamț lucrurile se mișcă foarte greu. Din fericire, ONG-urile și câțiva medici veterinari și-au oferit sprijinul prin efectuarea unor campanii de sterilizări gratuite în Neamț în speranța că vor deveni un exemplu de bune practici și pentru autoritățile locale.
Asociația suedeză HYPERLINK “http://swedishanimalaid.se/” Swedish Animal Aid a finanțat și în acest an în județul Neamț 1105 de sterilizări pentru câini și pisici. Întrucât fondurile sunt limitate și asociația și-a propus să intervină activ în limitarea înmulțirii câinilor fără stăpân pe străzi, sumele alocate pentru sterilizarea pisicilor au fost mai reduse.
Swedish Animal Aid oferă de 4 ani sprijin județului Neamț prin aceste campanii de sterilizări, exclusiv din donațiile străinilor și românilor, reușind să sterilizeze mii de animăluțe în decursul anilor, care nu vor mai da naștere unor pui sortiți morții, abandonului sau capturării/eutanasierii în adăposturi publice.
Colaborează în acest sens cu mai mulți medici veterinari: în zona Piatra-Neamț (veterinar Andrei Tudor), zona Roman (veterinar Andrei Lungu), zona Roznov (veterinar Raluca Davidov), zona Dochia (veterinar Loredana Berea).
Anul acesta, o asociație din Piatra-Neamț, Asociația „CLAUDIA, Încă o șansă”, coordonată de Claudia Filip, s-a alăturat demersului asociației suedeze și s-a implicat în mod deosebit prin campanii de sterilizări, în special destinate pentru pisici. A reușit să strângă donații, prin eforturi considerabile, și, la această oră sunt peste 1200 de sterilizări făcute cu sprijinul acestei asociații locale în 2021.
Precizăm că toate aceste sterilizări au fost făcute exclusiv din donațiile românilor și străinilor: Până în acest moment, primăriile nu au înțeles că problema animalelor fără stăpân este o problemă comunitară și că, pe lângă „hingheriade”, ar trebui alocate fonduri pentru campanii de sterilizări locale, că ar trebui făcut un recensământ al animalelor cu stăpân și că populația trebuie convinsă să respecte reglementările în vigoare care vizează sterilizarea câinilor de rasă comună și a metișilor, microciparea, înregistrarea în RECS.
Puteți sprijini activitatea Swedish Animal Aid donând pe pagina lor “https://www.facebook.com/swedishanimalaid” sau direct la cabinetele veterinarilor. Pentru sterilizarea mai multor pisici, în mai multe zone ale județului, este nevoie de donații. Să nu uităm nici de consumabilele necesare în timpul intervențiilor chirurgicale: instrumentar medical steril, fire de sutură etc.
De asemenea, primarii interesați să susțină aceste campanii, financiar sau logistic, sunt rugați să contacteze, chiar și în limba română, Swedish Animal Aid la emailul info@swedishanimalaid.se sau pe “https://www.facebook.com/swedishanimalaid/”.