Ce restricții pregătesc autoritățile. Începând de luni va trebui certificat verde pentru aproape orice activitate şi la intrarea în instituţiile publice
Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, joi seară, că restricţiile care se au în vedere de luni presupun impunerea certificatului verde în aproape toate locurile, mai puţin la magazinele alimentare şi la farmacii.
Cseke Attila a fost întrebat, joi seară, la Digi 24, unde se va impune certificatul verde începând de luni şi a afirmat:
”În afară de magazinele alimentare, de farmacii (…) în toate celelalte instituţii, şi în instituţii publice pentru toţi vizitatorii care se duc în administraţia publică centrală şi locală. Şi în sfera privată probabil o să propunem, pentru birouri, pentru clădiri, firme care au mai mult de 50 de angajaţi – pentru cei care sunt vizitatori”.
Certificat verde obligatoriu în Sănătate. Propunere de sancțiuni: amendă de 50.000 de lei
Astfel, de exemplu, în cazul certificatului verde pentru personalul medical, sancționarea nu se poate face decât prin Parlament, pentru că actualul guvern este interimar, dar există deja depusă inițiativa legislativă.
„Pe partea de sănătate și pe partea administrativă din sănătate – și Ministerul Sănătății, și toate instituțiile subordonate, în care nu sunt numai medici, sunt și alte categorii profesionale, și Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate, e un mesaj aici care trebuie dat în mod evident – eu am propus și îmi asum, sunt texte foarte clare, amendă de la 50.000 de lei în sus pentru conducătorul unității care permite accesul unui angajat care nu are certificat verde. La recidivă, rămâne fără contract de muncă”
Unde se va folosi certificatul verde
În afară de magazinele alimentare, de farmacii, unde evident trebuie păstrat accesul și pentru cei nevaccinați, pentru că este o vorba despre o necesitate zilnică, în toate celelalte instituții va fi cerut vizitatorilor certificatul verde.
Cseke Attila a precizat că este vorba și de instituții publice, și de administrația publică centrală și locală, dar și de sfera privată, unde probabil măsura va fi propusă pentru birouri, pentru firme care au mai mult de 50 de angajați.
„Pentru salariați, pentru angajații din acea instituție, nu putem să propunem, pentru că aici trebuie să mergem în Parlament, fiind vorba de dreptul constituțional la muncă”, a spus ministrul interimar al sănătății, precizând că este vorba despre „vizitatori”.
El a spus însă că în cazul companiilor, recomandarea categorică a autorităților este să-și verifice angajații.
Interdicție totală pentru evenimente private
În ceea ce privește evenimentele private – nunți, botezuri, onomastică etc. – va fi o interdicție totală pentru desfășurarea lor în restaurante, inclusiv pentru cei vaccinați sau cei care au certificat verde. „Din păcate, realitatea practică ne-a arătat că nu am reușit să controlăm”, a explicat Cseke. El a adăugat că în acest domeniu, sancțiunile sunt mult mai ușor de pus în aplicare.
În rest, restaurantele, cafenelele vor rămâne deschise pentru cei vaccinați.
La partea de spații culturale – teatre, cinematografe etc. – accesul va fi posibil numai pentru cei cu certificat verde și probabil va fi redusă de la 50 la sută la 30 la sută capacitatea de ocupare a sălii.
Pentru carantina de noapte, excepțiile se vor referi nu numai la cei vaccinați, ci la toți cei care au certificat verde, la persoanele care vin sau se duc la muncă, la urgențele medicale.
Restricțiile vor fi luate în discuție vineri de CNSU și apoi în ședința de guvern, după care vor mai trebui elaborate și anumite ordine de ministru pe domenii de specialitate.
ACTUALIZARE:
OFICIAL! Lista restricțiilor aprobată de CNSU: carantină de noapte pentru nevaccinați, fără petreceri, masca obligatorie