Trei ierarhi au slujit la hramul Mănăstirii Sihăstria
Dorind să aducă prinos de cinstire Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla în ziua prăznuirii ei, sute de pelerini din zona Moldovei, dar și din alte colțuri ale țării au fost prezenți sâmbătă, 7 august, la ultima dintre sărbătorile sfinţilor nemţeni – hramul bisericii celei noi a Mănăstirii Sihăstria.
Manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea hramului au debutat încă din seara zilei de vineri cu slujba Privegherii, săvârșită de către IPS Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, alături de PS Părinte Damaschin, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurați de un un sobor de preoți.
în ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Teodora, începând cu ora 8.00, în biserica mănăstirii a fost citit Acatistul Cuvioasei, urmat de rânduiala Ceasurilor.
În continuare, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită pe un podium special amenajat în fața lăcașului de cult, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și de Preasfințitul Părinte Damaschin, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurați de un sobor de slujitori și în prezența mulțimii de pelerini.
După citirea Sfintei Evanghelii, PS Părinte Ignatie a adresat celor prezenți un cuvânt de învăţătură în care a explicat înțelesurile pericopei evanghelice, corelându-le cu diferite episoade din viața Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla.
Un moment deosebit din cadrul slujbei a fost și hirotonia întru ieromonah a diaconului Vichentie, viețuitor al Mănăstirii Sihăstria.
La finalul slujbei, părintele stareț Arsenie Popa le-a dăruit ierarhilor câte o icoană a pictată de părinții mănăstirii, mulțumindu-le pentru binecuvântare, dar și pentru grija pe care o arată faţă de Mănăstirea pe care o păstorește prin deja-tradiționala prezență din ziua de 7 august.
Totodată, părintele Arsenie a adus un gând de recunoștință părinților slujitori, precum și mulțimii de pelerini pentru osteneala, evlavia şi iubirea jertfelnică de care au dat dovadă și în acest an, arătând că această sărbătoare este o bucurie nu numai pentru mănăstire sau pentru fraţii şi călugării de aici, ci şi pentru toți pelerinii şi vizitatorii care ajung aici, în vechea poiană a lui Atanasie.
La finalul cuvântului IPS Teofan, doamna Violeta Zabulică, cea care a ilustrat volumele din seria „Copilăria copilului creștin” și domnul profesor Aurelian Silvestru, autorul volumului „Copiii cerului”, ambii din Basarabia, au primit din partea ierarhului distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni.
Aceeași distincție i-a fost oferită și doamnei preotese Olguța Creangă-Caia pentru întreaga activitate culturală desfășurată.
În continuare, soborul slujitor a oficiat slujba Trisaghionului la mormintele marilor duhovnici din cimitirul Mănăstirii Sihăstria – părinţii Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Ioanichie Bălan și Victorin Oanele.
Pe parcursul zilei, credincioșii prezenți la Mănăstirea Sihăstria s-au închinat înaintea raclei care adăpostește moaștele celor 30 de sfinți, dar și la o părticică din lemnul Sfintei Cruci.
De asemenea, ei au mai putut vizita mormântul și chilia în care a viețuit părintele Cleopa.
După plecarea sa la cele veşnice, chilia şi mormântul au devenit locuri de pelerinaj pentru cei care au nădejdea că părintele Cleopa le este mijlocitor înaintea lui Dumnezeu şi după adormirea sa, așa cum a făsut-o în timpul vieții, după propria-i mărturisire: „Pe nimeni n-am întors deşert de la uşa chiliei mele. Ci am deschis uşa chiliei şi a cuvântului tuturor care au venit la mine, ştiind că, odată cu fiecare om intra şi Hristos în chilia mea”.