ALERTĂ: o nouă tentativă de fraudă pe OLX
Echipa CERT-RO a primit numeroase notificări cu privire la incidente de securitate cibernetică de tip fraudă, propagate prin intermediul serviciului OLX și prin WhatsApp.
Dacă în cazurile precedente erau vizate persoanele care puneau anunțuri cu produse oferite spre achiziție pe OLX, noile tentative identificate mută ținta finală a atacului concentrându-și eforturile de această dată înapoi pe cumpărători.
Mai precis, atacatorii își creează conturi în platformă folosindu-se de date false și publică anumite anunțuri cu produse extrem de cerute în piață (ex: consolă PlayStation 5) la prețuri avantajoase. Ulterior, după ce persoana interesată de produs este de acord să facă achiziția, acestora din urmă li se funizează un link care duce către o pagină de phishing, unde li se extrag datele de card.


Deisgur, site-ul nu este unul oficial, iar acest lucru este imediat vizibil dacă suntem atenți la domeniu utilizat: olx-romania-delivery[.]shop. Conversația este redirecționată, la fel ca în atacurile precedente, în afara platformei (WhatsApp), iar scenariul servit pentru a convinge potențiala victimă să-și introducă datele de card este tot acela al utilizării serviciului de plată ‘prin OLX’.
Atacatorii genereaza un link fals care care îl transmit potențialei victime, încurajând-o să introducă datele cardului, soldul contului și codul CVV/CVC, sub pretextul de a le fi facută plata pentru produsul tranzacționat. Ca și în cazul campaniilor frauduloase anterioare, interlocutorul nu este deloc disponibil la telefon și invocă diverse motive plauzibile pentru acest lucru (interdicția de a vorbi la telefon în scop personal la job).


Recomandări despre cum putem evita tentativele de fraudă
Analizați cu atenție și validați informația primită, înainte de a face clic pe link-uri sau atașamente din surse necunoscute! De ce ați oferi cuiva datele complete de card, cu codul de validare al tranzacțiilor (CVV)? Oricine are acces la aceste date poate folosi cardul pentru a face plăți. În plus, puteți scana astfel de link-uri suspicioase cu anumite instrumente disponibile gratis online (ex: VirusTotal), dacă nu aveți o soluție de securitate instalată pe dispozitiv, pentru a evita infectarea cu malware sau astfel de tentative de phishing.
Fiți atenți la exprimarea interlocutorilor în scris, precum și la corectitudinea gramaticală a textului! Așa cum specificam anterior, de multe ori atacatorii nu sunt de origine română și se folosesc de instrumente automate de traducere a textului pentru a se conversa cu potențialele victime în limba lor nativă.
În cazul în care ați căzut în această capcană, este vital să vă adresați cât mai repede băncii emitente a cardului, pentru a bloca cardul și eventuale tranzații ilicite din cont. Ulterior, dacă ați suferit pagube materiale, va trebui să depuneți o plângere la cea mai apropiată secție de Poliție, pentru a deschide o investigație în acest sens.
SURSA: cert.ro