Sfântul Ioan Botezătorul
- Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului Iisus, cel care L-a botezat pe Fiul lui Dumnezeu, este prăznuit de credincioșii ortodocși în ziua de 7 ianuarie, a doua zi după Bobotează.
Sfântul Ioan s-a născut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va ramâne mut pana la punerea numelui fiului sau.
Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Ponțiu Pilat era procuratorul Iudeii . El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia. Mesajul principal pe care el îl transmitea era: „Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!”.
Convertirea propovăduită de Ioan presupunea recunoașterea stării de păcat în care se află omenirea și înlăturarea certitudinilor oferite de doctrina fariseică. Actul care consfințește convertirea este „botezul lui Ioan”. Acest botez, numit și al pocăinței, nu dăruia iertarea păcatelor, dar presupunea căința pentru păcatele săvârșite și astfel, pregătea sufletul pentru primirea iertării.
În unele predici ale sale Sfântul Ioan l-a criticat pe Irod pentru faptul că s-a căsătorit cu Irodiada, aceasta fiind fosta soție a lui Filip, fratele său vitreg. La cererea Salomeei, fiica Irodiadei, Irod a ordonat tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul iar capul să îi fie adus Salomeei pe o tavă. Conform celor relatate de către Biblie aflăm faptul ca trupul său a fost înmormântat de către creștini la Samaria.
Tradiții și obiceiuri legate de sărbătoarea Sfântului Ioan
Astăzi nu se bea vin roșu, pentru că acesta amintește de martiriul Sfântului Ioan. De asemenea, se spun că dacă nu ești vesel în această zi, vei fi trist tot restul anului.
În ziua de Sfânt Ion există obiceiul “Iordănitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se “iordănesc”.
Se zice că după Sfântul Ioan se botează gerul, adică gerul începe să nu-și mai facă simțită prezența.
O altă tradiție pe care o întâlnim în Transilvania și Bucovina este „Udatul Ionilor”.
Sfântul Ioan Botezătorul este cinstit și de necreștini
Sfântul Ioan Botezătorul nu este cinstit doar de confesiunile creștine, ci și de musulmani, unioniști și chiar de unele grupări gnostice.
În Coran, episodul nașterii Sfântului Ioan Botezătorul prezintă foarte multe asemănări cu textul evanghelic, deși este mai scurt: „O, Zaharia, Noi îți vestim un fecior cu numele Ioan (…) Doamne, de unde să-mi fie un fecior? Femeia mea doar este stearpă, iar eu am ajuns slab de bătrânețe…” (Coran, Sura Mariei, XIX, 7-15). Așadar, Sfântul Ioan Botezătorul nu este cinstit doar de confesiunile creștine, ci și de musulmani, unioniști și chiar de unele grupări gnostice (mandeeni, nazorei etc.). Trebuie să mai menționăm că însuși capul Sfântului Ioan se păstrează într-o moschee islamică, fiind cinstit cu multă evlavie.
Aproape două milioane de români, în majoritate bărbați, își vor sărbători onomastica sărbătoresc azi onomastica.
La mulți ani tuturor!