Călătorești în Austria? Trebuie să te înregistrezi online!

  • Începând cu data de 15 ianuarie 2021, orele 00:00, persoanele care vor călători în Republica Austria au obligaţia ca, în prealabil, să se înregistreze online, prin completarea unui document denumit ”Pre-Travel-Clearance – PTC.

La intrarea pe teritoriul austriac călătorii trebuie să prezinte confirmarea de înregistrare din sistemul online, în format electronic sau printat. Înregistrarea poate fi efectuată la următoarea pagină de internet: https://www.oesterreich.gv.at/themen/coronavirus_in_oesterreich/pre-travel-clearance.html

În situația în care înregistrarea nu este posibilă utilizând formularul electronic, în mod excepțional se poate folosi formularul tipizat, completat și semnat olograf. Formularul este disponibil în limbile germană şi engleză, aici:

Excepții de la măsura înregistrării electronice: transportatorii profesioniști de mărfuri, navetiștii, persoanele aflate în tranzit, persoane care participă la evenimente de familie care nu pot fi amânate (de exemplu: ceremonii funerare).

Pe lângă măsura înregistrării electronice, la intrarea în Republica Austria vor fi aplicate, până pe 31.03.2021, măsurile adoptate la data de 19.12.2020, după cum urmează:

Persoanele care călătoresc în Austria, inclusiv din România, vor fi plasate în carantină imediat după intrarea pe teritoriul austriac, pentru o perioadă de 10 zile, la domiciliu sau într-o locație adecvată, ale cărei costuri trebuie suportate din bugetul personal. Măsura plasării în carantină poate fi suspendată în urma prezentării rezultatului negativ al unui test pentru infecția cu SARS-CoV-2 (de tip PCR sau antigen), efectuat nu mai devreme de a 5-a zi de la intrarea în Austria, cheltuielile fiind suportate de către persoanele în cauză.

Noile măsuri privind condițiile de intrare se aplică inclusiv turiștilor.

Excepții de la măsura carantinei:

  1. Sunt exceptate de la măsura carantinei și pot intra fără restricții în Austria persoanele care călătoresc din Australia, Finlanda, Grecia, Islanda, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Republica Coreea, Singapore și Vatican și prezintă documente justificative care să ateste faptul că în ultimele 10 zile s-au aflat pe teritoriul statelor respective.
  2. Persoanele care fac parte din următoarele categorii:
    • personalul misiunilor umanitare;
    • membrii personalului misiunilor diplomatice sau membrii acestora de familie care locuiesc în aceeași gospodărie;angajații organizațiilor internaționale sau membrii acestora de familie care locuiesc în aceeași gospodărie,
    • personalul de îngrijire și medical;
    • lucrători sezonieri în agricultură, silvicultură sau turism;
    • persoanele care călătoresc din motive medicale și o persoană însoțitoare. Este necesară prezentarea unor documente medicale, justificative, emise de către un medic specialist, care să ateste  programarea/intervenția/controlul medical;
    • persoanele care sosesc pentru a răspunde unei îndatoriri juridice sau administrative obligatorii, precum prezentarea la citații în procese juridice;

pot intra pe teritoriul austriac dacă dețin un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 sau un test antigen, prelevat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării în acest stat, redactat în limba germană sau engleză. Numai în lipsa rezultatului negativ al unui test, persoanele respective și cele cu care locuiesc sunt obligate să se supună unei perioade de carantină la domiciliu (sau într-o locație adecvată ale cărei costuri trebuie suportate din bugetul personal), imediat după intrarea în Austria. Măsura plasării în carantină poate fi suspendată imediat dacă este prezentat un rezultat negativ al unui test molecular negativ tip PCR sau antigen.

Formulare de interes sunt disponibile la următoarele pagini de internet: 

Aceste măsuri NU se aplică transportatorilor profesioniști de mărfuri, lucrătorilor transfrontalieri, pacienților pentru tratamente urgente.

Tranzit:

Este permis în regim permanent tranzitul, fără oprire (înnoptare), al cetățenilor români pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state, fără aplicarea măsurii de carantină sau prezentarea unui test pentru infecția cu SARS-CoV-2. Este posibil ca la frontieră să fie solicitate documente justificative care să asigure intrarea în statul de destinație: domiciliu / rezidență / drept de ședere / contract de muncă / orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc.

Atenție: Este posibilă creșterea timpilor de așteptare la frontiera austriacă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: