Închiderea Centrului Romanița Roman – o altfel de casă pentru zeci de copii

DGASPC Neamț a dat startul închiderii centrului de protecție din cadrul Complexului de Servicii Romanița Roman, iar la finalul acestui proces zeci de copii vor locui într-o casă de tip familial și vor avea o altfel de viață. Centrul de protecție din cadrul Complexului de Servicii Romanița va fi închis prin intermediul a 4 proiecte cu finanțare europeană: „CARE – Comunitate pentru Alternative familiale, Recuperare și Egalitate“, „Investim pentru calitate și diversitate“ și  „Șanse egale pentru toți copiii“, toate finanțate prin POR – Regio și un proiect finanțat prin intermediul POCU – „Mobilitate fără bariere pentru copii cu dizabilități“, acesta din urmă asigurând salariile angajaților din viitoarele case de tip familial pe termen lung.

Închiderea Centrului Romanița va însemna construirea a 7 case de tip familial, toate în Roman, fiecare casă adăpostind câte 12 copii cu dizabilități. De asemenea, vor fi construite sau reabilitate 3 centre de recuperare de zi unde zeci de copii cu dizabilități din comunitate precum și copiii din casele familiale vor beneficia de servicii menite să favorizeze integrarea socială. Proiectul finanțat prin POCU va acoperi cheltuielile salariale pentru 52 de salariați din  casele de tip familial și centrele de zi și susține funcționarea unei echipe mobile ce va acorda servicii de recuperare la domiciliul copiilor cu dizabilități care nu se pot deplasa sau provin din familii vulnerabile. Toate cele 4 proiecte cu o valoare de peste 5 milioane de euro, se află în faza de implementare și vor fi  finalizate la sfârșitul anului 2022. În această perioadă au loc sesiuni lunare de informare atât a salariaților din cadrul CS Romanița cât și a publicului larg cu privire la obiectivele și rezultatele proiectelor.

Cristina Păvăluță, director general DGASPC Neamț

Dezinstituționalizarea copiilor din centrele clasice este un pas mare și important pe care echipa DGASPC Neamț l-a realizat cu consecvență și multă muncă. Este important să ne asigurăm că toți copiii din sistemul de protecție vor avea cele mai bune condiții de îngrijire iar pentru a împlini acest deziderat trebuie să mobilizăm toate resursele necesare dar și comunitatea. Copiii merită o familie iar noi vom face totul să le-o oferim

Dezinstituționalizarea copiilor din centrele clasice este un proces obligatoriu asumat prin strategia națională și județeană referitoare la protecția copiilor. În urma unor evaluări minuțioase făcute de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție și experți ai Băncii Mondiale s-a stabilit că în Neamț, din cele șase centre existente, trei sunt eligibile pentru închidere: CS Elena Doamna și CS Ion Creangă din Piatra Neamț și CS Romanița Roman. Celelalte trei – CS Ozana Târgu Neamț, CS Familia Mea Roman și Centrul Rezidențial pentru Copii cu Dizabilități Piatra Neamț – au o structură de tip familial conform standardelor în vigoare.

Pentru a putea pune în practică închiderea centrelor de tip vechi, DGASPC Neamț a încheiat parteneriate sau au fost accesate proiecte cu finanțare europeană. Centrul Elena Doamna este în plin proces de restructurare ca urmare a parteneriatului încheiat cu Fundația HHC România care construiește 4 case de tip familial (2 fiind deja finalizate și celelalte în stadii avansate).

Centrul Ion Creangă va fi închis prin intermediul unui proiect cu finanțare europeană ce urmează să fie depus până la începutul anului 2021.  Cu ajutorul acestei finanțări, se vor construi 3 case de tip familial și un centru de zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: