Antimisul din biserica mistuită de flăcări din Râșca a rămas intact

  • Una dintre cele mai mici parohii din Protopopiatul Târgu Neamț a rămas fără biserică în urma unui incendiu devastator. Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” din satul Râșca, comuna Drăgănești, a fost cuprinsă de flăcări în după-amiaza zilei de 30 noiembrie, după săvârșirea Sfintei Liturghii în cinstea Sfântului Apostol Andrei.
  • Flăcările s-au extins cu repeziciune, întrucât biserica era construită în totalitate din lemn.

Încă de la numirea în parohie, de aproximativ un an de zile, părintele Albert Florian Iftimie s-a îngrijit cu toată dragostea de Sfânta Biserică, săvârșind cu regularitate sfintele slujbe, ocupându-se în același timp și de zidirea duhovnicească a credincioșilor pe care îi are în păstorire.

Alături de enoriași și de alți binefăcători, părintele Albert a înzestrat sfântul lăcaș cu obiecte liturgice noi: sfinte vase, Sfânta Evanghelie, veșminte, candele, icoane și alte obiecte de cult, care din păcate nu s-au mai putut salva. Chiar și clopotul care anunța de mai bine de un secol viața spirituală a satului s-a topit de la flăcările și căldura focului mistuitor.

În mod miraculos, doar Sfântul Antimis a rămas nears, fapt ce dovedește că liturghia nu va înceta niciodată în comunitatea din satul cuprins de durere.

Antimisul este o năframă pătrată de in sau de mătase, având întipărită pe el icoana punerii în mormânt a Domnului. El este sfinţit de episcopul locului cu Sfântul şi Marele Mir şi are în cusătura sa părticele de sfinte moaşte, deoarece în primele veacuri creştine Bisericile se ridicau pe mormintele martirilor şi este aşezat întotdeauna pe Sfânta Masă din Sfântul Altar. În colţuri sunt pictaţi cei patru evanghelişti.

Antimisul prezintă o importanţă deosebită deoarece pe el se face sfinţirea Darurilor şi fără el nu se poate săvârşi Sfânta Liturghie.

Conducerea Protoieriei Târgu Neamț a hotărât ca fiecare parohie să sprijine financiar, dar și prin obiecte bisericești (veșminte, candele, ș.a.) comunitatea greu încercată de distrugerea bisericii parohiale din satul Râșca. Cu acest prilej, rugăm din inimă pe toți cei care doresc să sprijine ridicarea unei noi bisericuțe să contacteze telefonic pe părintele Albert Iftimie, parohul bisericii satului Râșca, com. Drăgănești, jud. Neamț.

Aflați în postul Nașterii Domnului, suntem îndemnați prin pastorala Sfântului Sinod să ajutăm aproapele, iar pe această cale să fim milostivi cu cei aflați în suferință, prin rugăciune, cu un sfat bun. (pr. Cristian Moaleș, pr. Constantin Cristian Andron)

Cei care doresc să sprijine comunitatea din satul Râșca o pot face prin:

Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Râșca

RO85 RNCB 0199 1446 9167 0004, deschis la BCR

Telefon 0745.804.936 pr. Albert Iftime

One thought on “Antimisul din biserica mistuită de flăcări din Râșca a rămas intact

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: