Spitalul supraaglomerat, secția ATI arhiplină! Cui îi mai arde de glumă? (video)

Într-o liniște ciudată, în care se aud doar aparatele pentru respirație artificială, se luptă cu boala zi de zi, în primul rând pacienții și alături de ei, medicii și personalul medical. Pentru mulți Covid 19 părea, până nu demult, o glumă, o statistică, fără nume și prenume, nicidecum boala care i-a îngenuncheat.

În Secția ATI a Spitalulului Județean Neamț, bolnavii care s-au infectat cu noul coronavirus simt pe pielea lor atrocitatea bolii. Cifrele fac legea la propriu în ultimele săptămâni. De cifre depinde închiderea unei școli, a unui cartier sau a unui oraș întreg. Cu toate acestea, încă mai sunt semeni de-ai noștri care nu cred că o astfel de boală există și, mai rău, îi fac și pe alții, mai creduli, să creadă că nimic din ceea ce spun și transmit autoritățile nu este adevărat în legătură cu acest virus ucigaș.

10 minute petrecute la ATI. Dar nu ca pacient.

Ca să pot pătrunde în secția care “duce greul”, așa cum se spune, a trebuit să mă îmbrac exact cum scrie la carte: cu echipament de protecție din cap până în picioare. Și peste picioare…

Îmbrăcarea echipamentului de protecție necesită o atenție sporită, față de îmbrăcarea hainelor obișnuite, pe care o facem zi de zi. Însă, dezbrăcarea echipamentului este un adevarat tur de forță, care se face cu ajutorul altei persoane, cu emoție și cu grijă maximă. Echipamentul se arde ulterior.

Mulți dintre bolnavi sunt ventilați artificial. Aparatele se aud în continuu cum trimit oxigenul către plămânii celor afectați de Sars Cov 2. E cumva liniște peste tot. Cadrele medicale se mișcă iute, de colo-colo sa verifice, sa ajusteze si sa intervina prompt acolo unde este nevoie.

Câteva cadre medicale vizitează cu regularitate bolnavii, împărțiți după gravitatea afecțiunilor, în toată Secția ATI, dar și în saloane în care este tratat câte un singur pacient.

În spital sunt 280 de pacienți confirmați cu Covid 19. În așteptarea testelor mai sunt încă 50 de persoane, dar medicii sunt siguri că mai mult de jumătate dintre acestea sunt pozitive. Testele sunt făcute în continuu, pentru a putea da medicilor posibilitatea de a interveni și pentru a putea acorda medicația pe care o au la dispoziție, pacienților.

Spitalul Județean Neamț cu greu mai face față solicitărilor. Probabil că autoritățile au la dispoziție și un plan B, aplicabil în cazul în care numărul îmbolnăvirilor va crește și mai mult. Deja a trecut de 2000, cu mult.

Acum, nu mai sunt paturi libere la ATI, dar sigur trebuie să existe o soluție și în cazul creșterii galopante a numărului de cazuri. Cu asta se ocupă autoritățile, nu?

3 comentarii la „Spitalul supraaglomerat, secția ATI arhiplină! Cui îi mai arde de glumă? (video)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: