Percheziții în Neamț în cazul unui jaf de 2,5 milioane de euro! Cărți rare furate în 2017, descoperite la Făurei!

În noaptea de 29/30.01.2017, în Feltham, în apropiere de aeroportul Heathrow din Londra, au fost sustrase cărți valoroase, respectiv aproximativ 260 de volume, prejudiciul estimat de autorităţile britanice fiind de circa 2.000.000 lire sterline, toate volumele fiind aduse în România în vederea valorificării.

Echipa de hoţi ce a reuşit să evite sistemele de securitate a coborât prin tavan într-un depozit de profil, realizând pătrunderea de pe acoperiş, prin orificii de intrare în luminătoarele coborând în rapel pe frânghii pentru a evita senzorii de mișcare.

Trei suspecţi, au pătruns în depozitul de tranzit, după ce au făcut 4 găuri în acoperișul clădirii şi au coborât în rapel. Timp de 4-5 ore, suspecţii au scotocit în 4 paleţi care se aflau în tranzit către o expoziție de carte din Los Angeles. Unul dintre paleți provenea din Germania, alte două din Italia, persoanele vătămate fiind două de cetățenie italiană și un cetățean german (știrea inițială poate fi citită AICI).

La data de 16.09.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul IGPR – Direcția de Investigații Criminale au efectuat o percheziție domiciliară, pe raza județului Neamț, în urma căreia au fost descoperite mai multe obiecte de patrimoniu, respectiv cărți și manuscrise vechi, despre care există indicii că ar fi fost sustrase de pe teritoriul Marii Britanii, în perioada 2017 – 2019.  

Persoanele suspectate de comiterea faptelor se află în prezent în stare de arest preventiv, pe teritoriul Marii Britanii.

“Bijuteria” jafului a fost o copie din 1566 a cărții “De Revolutionibus Orbium Coelestium” scrisă de Nicolaus Copernicus , evaluată la 215,000 de lire! A mai fost furată o ediție extrem de rară a Comediei Divine a lui Dante Alighieri, lucrări ale lui Galileo, Isaac Newton și Leonardo da Vinci.

Acțiunea a fost efectuată în baza Acordului Comun de Anchetă ,,Brookes’’, încheiat în cursul anului 2017, la nivelul Eurojust, între Romania, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism şi  Marea Britanie – Serviciul De Procuratură al Coroanei și Poliția Metropolitană, ulterior fiind extins și cu Procuratura din Milano – Italia, ocazie cu care au fost organizate mai multe întâlniri de coordonare la care au participat procurori și polițiști britanici, români și italieni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: