Sfinții Constantin și Elena

Constantin cel Mare s-a născut în orasul Naissus (Nis, Serbia) în jurul anului 274. A devenit suveran al întregului Imperiu Roman după învingerea lui Maxențiu și a lui Liciniu.

Potrivit mărturiilor lui Eusebiu și Lactanțiu, în ajunul luptei cu Maxențiu, Constantin a văzut pe cer ziua, în amiaza mare, o cruce luminoasă deasupra soarelui cu inscripția: „in hoc signo vinces” (prin acest semn vei birui).

Cea mai însemnată realizare a împăratului Constantin a fost Edictul de la Milano (313), prin care creștinismul ajunge să fie recunoscut de stat.

În anul 293, generalul roman Constanțiu Chlorus, la îndemnul împăratului Dioclețian, divorțează de împărăteasa Elena. Aceasta nu se recăsătorește, ci trăiește departe de atenția publică, dar aproape de fiul său. A reușit să descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost răstignit Hristos.

Pentru a afla care este crucea lui Hristos, acestea au fost atinse de trupul unei persoane care murise de curând. În momentul atingerii de una dintre cruci, omul a înviat. Aceasta a fost dovada de netăgăduit că aceea era crucea lui Hristos.

După acest eveniment, mama lui Constantin a ridicat biserici la locul răstignirii şi învierii, apoi în Bethleem, la peştera naşterii Domnului, alta pe muntele Măslinilor, unde Mântuitorul s-a înălţat la ceruri, şi multe altele în Pământul Sfânt, Cipru şi chiar în Occident. E posibil însă ca expediţia Sfintei Elena în Orient să fi fost şi un act politic de împăciuire.

Peste 1.800.000 de români își sărbătoresc, onomastica de Sărbătoarea Sfinților Mari Împărati Constantin și Elena.

La mulți ani tuturor celor care poartă aceste nume!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: