Încă un val de campanii de tip scam cu premii false!

În ultimele zile au apărut sesizări cu privire la progaparea unor campanii de tip scam prin intermediul unor aplicații de mesagerie precum WhatsApp.

Mai precis, utilizatorii primesc mesaje aparent ‚promoționale’,  prin care li s-ar oferi posibilitatea de a câștiga vouchere de cumpărături sau chiar produse, în schimbul răspunsului oferit la câteva întrebări.

Despre tentativa de scam în numele Lidl România am scris aici: “Concurs fals în numele Lidl România

În cea de-a doua campanie falsă este vorba de un premiu ce constă într-o pereche de pantofi sport Adidas.

Când victima accesează link-ul primit este redirecționată către un mini-chestionar. După ce răspunde la toate aceste întrebări, utilizatorului i se promite un premiu (voucher sau produse, în funcție de campanie) pe care îl poate revendica doar dacă distribuie mesajul mai departe către alte contacte. În momentul în care se accesează butonul de distribuire, mesajul este transmis automat întregii liste de contacte din WhatsApp.

Deși acesta ar trebui să fie ultimul pas necesar pentru primirea premiului, victima este redirecționată ulterior către o multitudine de site-uri malițioase, care au ca scop colectarea datelor și instalarea de aplicații malițioase pe dispozitivele utilizate.

Ce aveți de făcut în astfel de situații

Evitați accesarea unor astfel de link-uri și redistribuirea lor.

  • În cazul ofertelor promoționale sau a concursurilor organizate online, validați existența unor astfel de inițiative pe canalele oficiale ale companiilor implicate (webiste, canale oficiale de social media).
  • Citiți cu atenție instrucțiunile oferite și fiți atenți la exprimare, ortografie sau corectitudinea gramaticală a textului! În cazurile prezentate, mesajul este unul extrem de prost redactat în limba română, unul evident tradus automat din alte limbi.
  • Dacă ați introdus pe astfel de site-uri date personale, date de acces la conturi sau date financiare, schimbați parolele pentru conturile aferente, activați autentificarea în doi pași (acolo unde există) și notificați de urgență banca, dacă ați introdus date de card.

În cazul în care sesizați tranzacții suspecte din cont și ați suferit pagube financiare depuneți o plângere la cea mai apropiată secție de poliție.

Foto: cert.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: