Sâmbăta morților sau “Moșii de iarnă”

Sâmbată, 22 februarie, Biserica Ortodoxă face pomenirea celor trecuți la cele veșnice. Această sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea “Moșii de iarnă”.

S-a ales această zi deoarece fiecare sâmbătă este, de fapt, o imitare a Sâmbetei Mari, a şederii lui Hristos în mormânt și că, din punct de vedere teologic, aceasta este ziua în care Mântuitorul a coborât cu sufletul la iad pentru a-i înălța pe cei adormiți.

În această zi se împart vase noi cu mâncare. Printre cele mai răspândite sunt plăcintele cu brânză, lactatele, sarmalele, piftia, colacii cu miere și nuci. Nu trebuie să lipsească apa, coliva și lumânările.

Oamenii spun că sufletele morților vin pe pământ în această zi, credincioșii dau de pomană mâncare gătită. Cei trecuți în neființă vin în această zi și se hrănesc cu mireasma sau aburii fierturilor în așa fel încât să le ajungă pentru un an întreg. E bine ca fiecare să aprindă în această zi măcar câte două lumânări, una pentru lumina pe calea celor stinși din viață și alta închinată sănătății și familiei.

Tradiții și obiceiuri

În Muntenia, se mai păstrează obiceiul ca, lângă colivă, să se pună și un bănuț care să fie dat celui mai sărman om din sat, pentru a aduce spor. În Banat, înainte de a se pleca la biserică, femeile merg la cimitir și tămâiază mormintele. După slujbă se împart vase cu cotoroage, un fel de piftie care poate conține și afumătură de porc. În Transilvania, se păstrează obiceiul ca pachetele duse la biserică să conțină, pe lângă vinul și coliva obligatorii, bucatele preferate de cei pentru care se face pomana, plus o prăjitură cu specific local, numită ”pupi” (un chec cu mere).

Pe vremuri, se organizau hore pentru ca tinerii necăsătoriți să-și poată întâlni perechea. De Moșii de iarnă nu se mătură gunoiul afară pentru că, se spune, “ajunge în gura morților”.

De sâmbata morților nu se lucrează, nu se face treabă. Se spune că femeile care încalcă această poruncă sunt hărăzite să tremure precum piftia și să li se întoarcă înapoi pomana dată. Această zi mai trebuie respectată și pentru a te feri de nebunie și ca să îmbătrânești mai încet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: