A scăzut numărul mașinilor cu volan pe dreapta înmatriculate în România! Cum afectează Brexit-ul înmatricularea acestor vehicule!

Statistica Registrului Auto Român arată că numărul mașinilor cu volan pe dreapta care au intrat în România a scăzut anul trecut, astfel:

  • 2018 – 29.751 de vehicule
  • 2019 – 20.257 de vehicule

Parlamentul britanic a adoptat definitiv acordul final privind Brexit-ul. Ieșirea UK din Uniunea Europeană a fost stabilită pentru data de 31 ianuarie, dar a fost impusă o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020, timp în care reglementările actuale rămân în vigoare în relația dintre Marea Britanie și UE.

Așadar până la finalul acestui an vehiculele cu volan pe partea dreaptă, provenite din UK, vor primi CIV în aceleași condiții ca în prezent. Conform actualei legislații din România, aceste mașini trebuie să fie echipate în mod obligatoriu cu faruri care emit un fascicul luminos asimetric, orientat spre partea dreaptă a direcției de mers. Astfel, vehiculele provenite din UK necesită înlocuirea farurilor, care vor fi verificate de RAR înainte de emiterea CIV.

Registrul Auto Român

De la 1 ianuarie 2021, dar numai dacă perioada de tranziție dintre UK și Uniunea Europeană nu va fi prelungită, omologarea de tip emisă de Regatul Unit nu va mai fi valabilă în România, iar vehiculele cu volan pe dreapta vor trece printr-un proces de omologare individuală și vor fi tratate asemenea oricărui alt vehicul care provine dintr-un stat terț.

Cele mai importante modificări sunt mutarea postului de conducere pe partea stângă, înlocuirea farurilor și, după caz, inversarea lămpilor de ceață și mers înapoi, poziționate în partea din spate a vehiculului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: