Modificările Codului Rutier explicate detaliat de reprezentanții Serviciului Rutier Neamț! (video)

La data de 13 august 2019, a fost publicată in Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 675, Ordonanța nr. 11/2019 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Prin acest act normativ au fost aduse modificari prevederilor din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 în ceea ce privește norma de conduită referitoare la utilizarea telefonului mobil in timpul conducerii, precum și în privința normelor de sancționare.

În concret, articolul 36 alin (3) din ordonanța de urgență a fost modificat, după cum urmează:

În timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat in mișcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.

De asemenea, prin acelasi act normativ de modificare si completare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 a fost introdusa, la articolul 100 alin. (3) lit. h), o forma agravanta a contraventiei privind utilizarea telefonului mobil sau a oricarui dispozitiv mobil, care prevede faptul că:

ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor” constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevazută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă, și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Normele juridice în cauză urmează a intra în vigoare la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a prezentei ordonanțe, respectiv la data de 12.10.2019.

A apărut și “forma agravantă” a utilizării telefonului mobil!

Forma agravantă a utilizării telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil este condiționată de încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor.

Trebuie precizat faptul ca, pentru existenta faptei contraventionale in discutie, este necesar a fi indeplinite cumulativ a trei cerinte esentiale, respectiv:

  1. incălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflat în mișcare;
  2. ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil să se realizeze în același timp cu încălcarea regulii de circulație;
  3. regula de circulație, a cărei respectare se cere sa implice atenția persoanei care conduce vehiculul aflat in mișcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: