Sărbătoarea Sfintei Treimi

În fiecare an, în prima zi după Rusalii, Biserica ortodoxă sărbătoreşte Sfânta Treime. Credinţa în Preasfânta Treime este învăţătura principală a Bisericii Ortodoxe.

Această sărbătoare a fost așezată imediat după praznicul Pogorârii Sfântului Duh, când se descoperă oamenilor și a treia Persoană a Sfintei Treimi, Sfântul Duh, pentru a arăta că mântuirea oamenilor este lucrarea lui Dumnezeu, Unul după ființă, dar care are trei fețe sau ipostasuri, Tatăl, Fiului și Duhul Sfânt.

Taina Sfintei Treimi este taina întregii existenţe a tot ce există, fizic sau spiritual, fără de care nimic nu ar fi existat şi fără de care nimic nu poate fi explicat. Sfânta Treime este iubirea fără de început de care nimeni nu se satură niciodată şi care nu are sfârşit.

Obiceiuri și tradiții

În a doua zi de Rusalii creștinii ortodocși merg la biserică, iar apoi se adună la casele lor și se odihnesc. În această zi nu ai voie sa muncești în gospodărie, sa speli rufe sau să coci. Este interzisă munca la câmp și tradiția spune că cei care vor munci pământul astăzi nu vor avea parte de rod.

Astăzi nu ai voie sa te cerți și să dușmănești pe nimeni, pentru că poți atrage furia Ielelor. Se spune că noaptea aceasta nu trebuie să te prindă la rascrucea drumurilor, la marginea pădurii, în munți sau pe malul apelor.

În unele zone ale țării oamenii consideră că pot fi vindecați de boli cu ajutorul călușarilor. Aceștia trec pe la casele celor bolnavi și bătrâni și joacă pentru a-i scăpa de duhurile rele, de boli si de blesteme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: