Dr. Costache Andone, o viață dedicată medicinei și comunității

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează simpozionul „In memoriam: dr. Costache Andone, o viață dedicată medicinei și comunității“, în cadrul proiectului „Să cunoaștem istoria județului prin memoria comunității. Oameni, locuri, fapte“, joi, 18 aprilie 2019, cu începere de la ora 12:30.

Personalitate medicală, științifică, sportivă și culturală de anvergură națională, Costache Andone s-a născut de Ziua Crucii, pe 14 septembrie 1919, dar pentru că, în acel an, calendarul iulian a fost înlocuit cu cel gregorian (13 zile decalaj), data oficială din actul de naștere a devenit 27 septembrie. Sosit la Piatra-Neamț, la 29 de ani, medicul a înnobilat mai bine de 6 decenii toate domeniile în care a activat cu mult profesionalism și dorință de a lăsa ceva trainic în urmă. La Spitalul din Piatra-Neamț a fost întâmpinat, la 1 iunie 1949, de regretatul medic chirurg Gheorghe Iacomi, care i-a oferit 20 de paturi și astfel a luat ființă secția ORL. Membru al Academiei Oamenilor de Știință, carieră medicală a dr. Costache Andone s-a materializat, conform propriei sale declarații, în 150 de mii de intervenții chirurgicale, 250 de mii de bolnavi îngrijiți și formarea a 12 medici.

Despre reputatul medic vor vorbi profesorul Constantin Tomșa, doctorul Virgil Răzeșu și inginerul Corneliu Ghegheșan. Dialogul va fi moderat de prof. Mihaela Mereuță, director-manager al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.

Sursa foto: Dor de Neamț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: