Creștinii catolici sărbătoresc Învierea Domnului

Aproape două milioane de români de rit catolic sărbătoresc Învierea Domnului – Paștele, cea mai mare sărbatoare a creștinilor.

Liturghia zilei de Paște se celebrează cu mare solemnitate duminica. Se face stropirea cu apă binecuvântată în noaptea precedentă, pentru a aminti de botez. Lumânarea pascală este pusă lângă amvon sau lânga altar și rămâne acolo tot timpul pascal iar la celebrările liturgice mai solemne ale acestui timp, adică la Liturghie, la Laude și la Vespere, va fi aprinsă, până în duminica Rusaliilor.

Intrarea în biserică, în care nu este aprinsă nici o lumină, se face cu candela pascală aprinsă, purtată de către diacon. Protosul aprinde lumânarea sa de la candelă, apoi fac acelaşi lucru toţi clericii şi credincioşii. După aceea, candela pascală este tămâiată şi se cântă „Exultetul”. Urmează citiri din Sfânta Scriptură, apoi se face prima parte a litaniei sfinţilor. După aceea se binecuvântează apa Botezului pentru tot anul, în care se amestecă Sfântul Mir şi untdelemn pentru botez.

În duminica Paștelui, în fața a mii de credinciosi, Papa va celebra mesa de Înviere, in piața San Pietro. De la balconul bazilicii, Suveranul Pontif va rosti, in zeci de limbi, traditionalul mesaj de Paste si binecuvantarea ”urbi et orbi”.

Aici puteți urmări mesajul “Urbi et Orbi” al Papei Francisc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: