Expoziție dedicată Vioricăi Agarici

În 3 Ianuarie 1983, Yad Vashem a recunoscut-o pe Viorica Agarici ca Drept între Popoare.

Termenul de “Drept între Popoare” (ebraică, “Chasidei Umot HaOlam”), a fost preluat din tradiția iudaică – din literatura Înțelepților. O serie de explicații ale termenului exista, cum ar fi: non-evrei care au venit în ajutorul poporului evreu în vremuri de pericol; în alte cazuri, este folosit pentru a descrie non-evrei care respectă cele șapte principii de bază stabilite în Biblie – inclusiv interzicerea de vărsare de sânge. Parlamentarii au luat termenul existent și i-au adăugat un nou sens. Legislația de la Yad Vashem a mers mai departe pentru a-i caracteriza pe Drepți între Popoare ca cei care nu numai că au salvat evrei, dar și-au riscat viața lor în acest sens. Acesta a devinit criteriul de bază pentru acordarea titlului.

Viorica Agarici și tatăl său

Viorica Agarici, președinta Crucii Roșii din România cu filiala în orașul Roman și-a petrecut noaptea dinspre 2 spre 3 Iulie 1941 în stația de tren care servea ca loc odihnă soldaților aflați în drumul lor spre frontul rusesc. În timpul nopții a auzit strigăte de ajutor care veneau din vagoane sigilate parcate departe de gară. Aceste sunete veneau de la evreii care au supraviețuit pogromului din Iași, în care mii de evrei și-au pierdut viața. După acest masacru din 29-30 Iunie, aproximativ 5000 de evrei au fost urcați în două trenuri pentru a fi transferați în lagăre de exterminare din România.
Acele vagoane ale morții au fost sigilate și timp de câteva zile trenurile s-au mișcat înainte și înapoi între stații, în timp ce evreii din vagoane erau ținuți fără mâncare, apă sau medicamente. Trenul se îndrepta spre Târgu Frumos cu aproximativ 1000 de pasageri care au fost ajutați la Roman, iar o parte dintre evreii care au murit în vagoane nici măcar nu au fost scoși din vagoane. Când Agarici a auzit strigătele a poruncit gărzilor române să deschidă vagoanele și să-i ajute pe bieții evrei.
Datorită Vioricăi Agarici, evreilor li s-a permis să iasă din tren și să prindă puțină putere înainte de a-și continua călătoria. Cadavrele au fost date jos din vagoane, iar deportaților li s-a dat mâncare și apă datorită intervenției Vioricăi Agarici, așa au reușit unii să supraviețuiască când au ajuns la destinație. Imediat după acest gest de bunăvoință Agarici a fost înlăturată de la conducerea Crucii Roșii din Roman. După război, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a sprijinit-o pe Viorica Agarici.

Viorica Agarici și fiul său

Consiliul Județean Neamț, prin Complexul Muzeal Județean, sub Patronajul Parlamentului României – Camera Deputaţilor, va organiza, miercuri, 6 februarie 2019, ora 13,00 în incinta Palatului Parlamentului, vernisajul expoziţiei muzeale „Viorica Agarici“.

Expoziția constă în reconstituirea estetică și simbolică a vagoanelor „Trenurilor Morții“ cu care evreii erau transportați către lagărele de exterminare.

Vagon din “Trenurile morții” aflat la Birkenau

Ulterior, expoziția va fi relocată în Gara municipiului Roman, acolo unde se află de câțiva ani bustul Vioricăi Agarici, realizat de sculptorul nemţean Florin Zaharescu, pentru un nou vernisaj.

Sursă foto: Yad Vashem-The Righteous Among The Nations, colecție privată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: