Zona Metropolitană Piatra Neamț, investiții care ar putea primi finanțare de la Banca Mondială

Banca Mondială, în parteneriat cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România (FZMAUR) și cu sprijinul autorităților publice locale a analizat o serie de proiecte cu impact metropolitan pentru București și cele 40 de reședințe de județ din România.

Consultând proiectele cuprinse în Strategia de Dezvoltare Locală a municipiului Piatra-Neamț, a județului Neamț și cele cuprinse în Planul de Dezvoltare Regională Nord-Est, Banca Mondială a sugerat și pentru viitoarea Zona Metropolitană Piatra-Neamț o serie de proiecte ce ar puteasă fie finanțate. Banca Mondială acordă finanțare în cadrul „Programului România Metropolitană” doar zonelor metropolitane constituite și finanțează proiecte cu valoarea de minimum 5,1 milioane de euro fiecare.

În urma consultării cu reprezentanții Consiliul Județean Neamț, Primăria Piatra-Neamț a întocmit o listă de 7 proiecte pentru care ar îndeplini condițiile impuse pentru finanțare, a căror prioritizare o supunem dezbaterii publice:

  • Drumul expres Piatra-Neamț – Bacău (în asociere cu zona metropolitană Bacău)
  • Construirea unei variante ocolitoare pentru municipiul Piatra-Neamț pe relația Bacău-Bicaz în zona masivului Cernegura, cu poduri peste râul Bistrița
  • Amenajare spații de parcare subterane sau supraterane în zone aglomerate
  • Reabilitare/modernizare/dezvoltare zonă turistică muntele Cozla pentru asigurarea atractivității turistice pe tot parcursul anului
  • Managementul apelor din zone montane, respectiv regularizarea cursurilor de apă montane pentru prevenirea inundațiilor și protecția mediului, precum și valorificarea apelor minerale sau cu potențial balnear
  • Reabilitarea și modernizarea secției exterioare Negulești a Spitalului Județean de Urgentă Piatra Neamț
  • Realizarea unui centru de echitație-agrement și terapie.

Această activitate face parte din campania „Alege prioritățile localității tale” și își propune identificarea celor mai importante proiecte metropolitane pentru comunitatea locală. Ierarhizarea proiectelor poate fi realizată prin accesarea chestionarului de la linkul următor: https://kwiksurveys.com/s/E7k9AFsk. Campania este desfășurată în perioada 18 ianuarie – 22 martie 2019.

Pornind de la oportunitatea finanțării unor proiecte metropolitane, Primăria Piatra-Neamț a transmis unui număr de 25 de primării invitația de a înființa Zona Metropolitana Piatra-Neamț, urmând ca in prima jumătate a lunii februarie să fie organizata la sediul primăriei o întâlnire cu primarii localităților invitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: