7 ianuarie: Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul este considerat ca fiind una dintre cele mai proeminente figuri ale creștinismului și este prăznuit de credincioșii ortodocși în ziua de 7 ianuarie, a doua zi după Bobotează.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va ramâne mut pana la punerea numelui fiului sau.

Sfântul Ioan Botezătorul a început să predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Ponțiu Pilat era procuratorul Iudeii . El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia. Mesajul principal pe care el îl transmitea era: “Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!”.

Convertirea propovăduită de Ioan presupunea recunoașterea stării de păcat în care se află omenirea și înlăturarea certitudinilor oferite de doctrina fariseică. Actul care consfințește convertirea este „botezul lui Ioan”. Acest botez, numit și al pocăinței, nu dăruia iertarea păcatelor, dar presupunea căința pentru păcatele săvârșite și astfel, pregătea sufletul pentru primirea iertării.

În unele predici ale sale Sfântul Ioan l-a criticat pe Irod pentru faptul că s-a căsătorit cu Irodiada, aceasta fiind fosta soție a lui Filip, fratele său vitreg. La cererea Salomeei, fiica Irodiadei, Irod a ordonat tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul iar capul să îi fie adus Salomeei pe o tavă. Conform celor relatate de către Biblie aflăm faptul ca trupul său a fost înmormântat de către creștini la Samaria.

În această zi, nu se bea vin roşu, casa se stropeşte cu Agheasma mare și oamenii trebuie să fie veseli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: