Informare pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane
În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de iarnă, precum și pentru prevenirea răspândirii Pestei Porcine Africane (PPA) când, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, considerăm necesare următoarele măsuri:
- sacrificarea porcilor se va realiza în unități de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine și publicate pe site-ul ANSVSA;
- este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii în alte locuri sau spații decât cele autorizate sanitar veterinar;
- este interzis consumul de carne de porc ce nu a fost testată pentru identificare Trichinella spp;
- în toate piețele agroalimentare și în alte locuri amenajate și autorizate sanitar veterinar, în care va fi valorificată carnea și alte produse de origine animală, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar și permanența acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică;
- aprovizionarea consumatorilor de carne, ouă, produse din ouă, lapte și produse lactate, pește și produse de pescuit, se va face numai în unități autorizate/ înregistrate sanitar veterinar.
Comunicat ANSVA