Povestea Marii Unirii de la 1 decembrie 1918 la cinema Dacia

Primăria municipiului Piatra-Neamț, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii de la Alba Iulia, prezintă evenimentul „Povestea Marii Unirii de la 1 decembrie 1918 / Garda Națională de la Alba Iulia și Personalitățile Unirii”. Evenimentul are ca scop prezentarea evenimentelor care au avut loc la Alba Iulia la 1 decembrie 1918, cu ajutorul reenactmentului istoric.
Garda Națională de la Alba Iulia a fost o formațiune formată din soldați români transilvăneni care a contribuit decisiv la buna organizare a evenimentelor de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Excelenta organizare a acestui corp militar a constituit, de altfel, și unul dintre argumentele pentru care Alba Iulia a fost aleasă, în noiembrie 1918, ca loc pentru Marea Adunare Națională ce avea să hotărască unirea Transilvaniei cu România. „Personalitățile Unirii” dau viață unor personaje implicate direct în actul Marii Uniri, dintre acestea amintim pe Iuliu Maniu, Gheorghe Pop de Băsești, Vasile Goldiș, Miron Cristea, Alexandru Vaida Voievod sau Samoilă Mârza, cel care a realizat singurele fotografii la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia. „Este primul din seria de evenimentelor prin care marcăm împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Pe tot parcursul anului 2018 vor avea loc evenimente pentru a marca cel mai important moment al istoriei noastre. La eveniment vor fi invitați elevi de la toate unitățile de învățământ din Piatra-Neamț” a declarat primarul Dragoș Chitic.
Evenimentul va avea loc, luni – 27 noiembrie la ora 12, la cinematograful Dacia-Panoramic. Intrarea se face pe bază de invitație gratuită, în limita locurilor disponibile.
Invitațiile se pot ridica de la sediul Primăriei Piatra-Neamț, începând cu data de 15 noiembrie in intervalul orar 10-14,  de la Serviciul Comunicare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: