Concert De Cântece De Lume

Organizatori:
Centrul Pentru Cultura Si Arte Carmen Saeculare Piatra Neamt și Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca extensia Piatra Neamţ – Extensia Piatra-Neamț

18 Octombrie între 18:00 – 21:00
Sala Calistrat Hogaș, Consiliul județean

Deschiderea Stagiunii artistice 2017 – 2018 – Centrul Pentru Cultura Si Arte Carmen Saeculare Piatra Neamt.
CONCERT DE CÂNTECE DE LUME din colecția folclorică a lui Anton Pann.
Protagonist: Ansamblul vocal-instrumental „FLORALIA“ al Universității Naționale de Arte „George Enescu“ Iași, dirijor Irina Zamfira Dănilă.
Intrarea se face pe bază de invitație.
Relații la sediul Centrului pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”.
Tel: 0233 214 026

Ansamblul “Floralia” al specializării Muzică Religioasă din cadrul Facultăţii de Interpretare, Compoziţie și Studii Muzicale Teoretice a fost înfiinţat în anul 2007, inițial sub forma unui cor psaltic, aflat sub îndrumarea preotului conf. dr. Florin Bucescu, cunoscut folclorist şi dascăl ieşean de muzică psaltică şi reputat bizantinolog. Formaţia este inedită prin componenţa sa mixtă – băieţi şi fete – şi s-a remarcat prin concerte susţinute la Chişinău – Republica Moldova (Filarmonica Naţională „Serghei Lunchievici”) şi la Iaşi (la Filarmonica „Moldova” – în Aula Bibliotecii Centrale a Universității„Mihai Eminescu”.
Corul este îndrumat şi dirijat de conf. univ. dr. Irina Zamfira Dănilă, titular al disciplinelor Teoria muzicii bizantine și Folclor muzicale de la Departamentul de Studii Muzicale Teoretice al Facultății menționate.
Ansamblul are un potenţial artistic ridicat, fiind alcătuit din profesori de la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” şi din studenţi de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iaşi care urmează, în principal, Specializarea „Muzică religioasă”, dar şi alte specializări.
Dirijorul şi membrii ansamblului au o pasiune comună: dragostea pentru muzica autentică românească, eclesiastică de tradiţie bizantină, dar şi laică, de origine folclorică.
Obiectivul principal al formaţiei Floralia este de a promova muzica veche românească și balcanică, de mare autenticitate, cu valoare de patrimoniu național și universal, în ţară şi în afara ei. Repertoriul ansamblului este alcătuit din colinde arhaice din antologia lui George Breazul, cântece de lume din colecțiile de folclor ale lui Anton Pann, dar și folclor țărănesc și muzică psaltică. Ca o deschidere către folclorul balcanic, am introdus în concertele noastre şi muzica tradiţională grecească, sîrbească și bulgărească.
Pentru interpretarea cât mai autentică a repertoriului lumesc notat de Anton Pann și a celui folcloric autentic, românesc și balcanic, în ansamblu au fost integrate instrumente tradiţionale din componenţa tarafului popular românesc: vioara, fluierul şi cobza, dar şi unele specifice folclorului oriental, precum lăuta constantinopolitană, kanon-ul, duduk-ul, djembe-ul sau oboiul/clarinetul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: