Expoziție de icoane sculptate în lemn la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“

Comunicat de presă

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț oferă, în zi de sărbătoare creștină, noi bucurii de suflet pentru iubitorii de frumos din Piatra Neamț.

Astfel, joi, 20 iulie 2017, începând cu ora 18.00, în Sala Cupola va avea loc o fericită întâlnire cu arta plastică, printr-o expoziție de icoane sculptate în lemn ce reunește lucrări aparținând artistei plastice Maria Ferestrăoaru, din Piatra Neamț.

Aflată la a treisprezecea expoziție, pasionata dăltuitoare în lemn condensează spiritualitatea în căldura lemnului din care izvorăsc adevărate ferestre de lumină. Intitulată „Prin duhovnici, cruci și icoane, către Dumnezeu!“, expoziția trasează un drum inițiatic ale cărui repere sunt noblețea lemnului și sensibilitatea mesajului transmis de icoană. Astfel, cele 79 de exponate (16 icoane, 27 cruci și 36 duhovnici), ce înnobilează simezele Sălii Cupola, sunt o invitație de a rămâne pe calea adevărului și a vieții.

Descifrând de-a lungul timpului limbajul și textura lemnului, venerabila artistă plastică se destăinuie spunând că „atunci când am început «să zgândăresc lemnul», am început să modelez cu cuțitul linguri de lemn, având ca reper, lingurile meșterilor populari cioplitori în lemn. Iubind și prețuind lemnul, mi s-a deschis gustul de a-l lucra și am trecut apoi la daltă. Am realizat câteva lucrări care reprezentau momente din viață, ulterior am trecut la portrete. De aici și până la icoană, pasul a fost unul firesc“.

Despre icoanele Mariei Ferestrăoaru va vorbi în seara vernisajului scriitorul Dan Iacob.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: