Botezul Domnului (Boboteaza)

Praznicul Botezului Domnului este sărbătorit la 6 ianuarie. El este numit în popor şi Boboteaza, iar în limbaj teologic-liturgic are şi denumirile de Teofanie sau Epifanie (Arătarea Domnului).

Venirea lui Iisus Hristos a fost profețită de către Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Mântuitor în râul Iordan. În timpul botezului, Duhul lui Dumnezeu a coborât ca un porumbel asupra lui Iisus, și s-a auzit vocea lui Dumnezeu.

În momentul in care Hristos a fost botezat, cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborat în chip de porumbel și a stat peste El, iar Tatăl a marturisit: “Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit!”.

În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spune: “Hristos n-a ajuns cunoscut tuturor cand S-a nascut, ci cand S-a botezat“.

Tradiții și obiceiuri de Bobotează

Apa are o semnificaţie specială în această zi. Se spune că apa sfinţită luată are puteri miraculoase și credincioșii vor stropi gospodăriile, casele și animalele, păstrând restul apei în sticle, pentru leac. De asemenea, se spune că nu e bine să te speli pe cap, pentru că se murdăreşte apa sfinţită. Unii bătrâni spun că dacă te vei spăla pe cap în ziua de Bobotează, o să ai dureri de cap tot anul.

Dacă este frig, se pregăteşte o cruce de gheaţă, pentru a marca locul slujbei şi la sfârşit preotul aruncă în apă o cruce de lemn, iar feciorii satului se aruncă să o scoată, chiar dacă este ger.

Se spune că primul care aducea crucea la mal primea daruri de la Dumnezeu. Pe vremuri, acesta era luat de-a dreapta domnitorului Țării Românești și bine ostenit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: