Acoperământul Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri

Fiind de față și mulțimea poporului la ceasul al patrulea din noapte, Sfântul Andrei, cel ce era întru totul al lui Hristos, și-a ridicat ochii în sus și a văzut-o pe Împărăteasa Cerului, pe Acoperitoarea a toată lumea, Prea Sfânta Născătoare de Dumnezeu, stând în văzduh și rugându-se, strălucind ca soarele și acoperind poporul cu cinstitul său Omofor.

Acoperământul Maicii Domnului este o sărbătoare a Maicii Domnului care se prăznuiește la 1 octombrie în amintirea unei minuni întâmplate în biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol.

Pe 1 octombrie 911, se făcea priveghere în biserica Vlaherne, pentru salvarea cetății care era asediată.

La ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii. Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: “O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: “O văd, Parinte, și mă minunez!“.

Acesta este evenimentul pe care îl prăznuiește Biserica astăzi, spre a ne aminti că prin nevoință și rugăciune, putem primi și noi, în greutățile vieții noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.

Tradiții și obiceiuri
  • reprezintă pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece şi acoperirea pământului cu brumă
  • În unele sate din România se crede că părul care se taie la sărbătoarea Acoperământulul Maicii Domnului rămâne conectat cu corpul și de aceea nu se arde și nu se aruncă, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii care se ocupă cu lucruri obscure.
  • Denumirea populară a Acoperământului Maicii Domnului, „Pocroavele“, este de fapt, un cuvânt slavon care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă.
  • În această zi, gospodinele își servesc rudele şi oaspeţii cu plăcinte de post, umplute cu mere sau cu dovleci.
  • fetele care se roagă în ziua Acoperământului Maicii Domnului sunt învăluite de puterea divină și le crește părul sănătos.
  • Există anumite sate, unde vitele sunt stropite cu apă sfinţită, pentru a fi ferite de boli în sezonul rece.
Rugăciuni de Acoperământul Maicii Domnului

„Împărate ceresc, primeşte pe tot omul cel ce Te slăveşte pe Tine şi cheamă în tot locul preasfânt numele Tău! Și unde se face pomenirea numelui meu, acel loc îl sfinţeşte şi preamăreşte pe cei ce Te preamăresc pe Tine şi pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine Maica Ta. Primeşte-le toate rugăciunile şi făgăduinţele şi-i izbăveşte din toate nevoile şi răutăţile!”. AMIN

„Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea. Când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”. AMIN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: