6 august, Schimbarea la față a Domnului sau Pobreajenul

Schimbarea la Față a Domnului sau Pobreajenul este prăznuită pe 6 august.

Sărbătoarea se referă la momentul schimbării minunate la față a lui Iisus, în Muntele Taborului, în fața ucenicilor săi Petru, Ioan și Iacov, cu care a urcat pe munte ca să se roage. Evanghelistul Matei spune “Și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele Lui s-au facut albe ca lumina”, în vreme ce evanghelistul Marcu spune că veșmintele Lui s-au facut albe ca zăpada.

Faptul că Evanghelistul Matei spune despre chipul lui Hristos că era “ca soarele”, iar Luca, vorbind despre veșmintele Sale, menționează că “erau ca zăpada”, ne descoperă că firea omenească nu a fost absorbită de cea dumnezeiască în Hristos, căci “zăpada” nu a fost topită de “soarele” din El.

Pe lângă semnificația religioasă, Schimbarea la Față a fost asimilată în popor ca zi ce marchează desparțirea de vară, altfel spus, schimbarea veșmintelor naturii, dar și ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp care se pregătește să soseasca. De-acum, frunzele încep a se îngălbeni, apele a se răci, iar păsările migratoare încep a-și pregăti plecarea.

Tradiții și obiceiuri

În această zi nu se lucrează, iar credincioșii duc la biserică fructe din noua recoltă, care se binecuvântează și apoi se împart. Tot acum se adună și plante de leac. Până în 6 august, agricultorii trebuie să fi terminat cositul și pregătitul fânului, pentru că iarba îmbătrânește.

Se mai spune că de Schimbarea la Față nu este bine sa te cerți cu nimeni și nici să te certe cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarea Schimbare la Față. De asemenea, se spune că fetele nu trebuie să se pieptene deoarece nu le mai crește părul, iar călătoriile trebuie evitate pentru că se spune că vă veți rătăci.

Dacă vor posti azi, femeile însărcinate vor avea parte de o naștere ușoară și de copii sănătoși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: