Prefectul județului Neamț a cerut modificarea legii privind ceremoniile oficiale

Prefectul județului Neamț, Adrian Niță, a solicitat modificarea legii privind ceremoniile oficiale și a cerut ca asociațiile ale căror membri sunt sărbătoriți să poată depune o coroană de flori în memoria celor comemorați.

Prefectul de Neamț a făcut acest demers după discuții cu reprezentanții filialelor județene ale Asociațiilor Veteranilor de Război, Cultul Eroilor, Cadrelor Militare în Rezervă și ai Revoluționarilor care, de câțiva ani, nu mai au dreptul să depună, în cadrul ceremoniilor militare, coroane și jerbe de flori.

Adrian Niță, prefectul județului Neamț:

Din respect pentru cei care au făcut multe pentru țară, am cerut modificarea unei legi care vizează întreaga Românie!

Am înaintat grupului de parlamentari PSD din Neamț o adresă prin care le-am recomandat să se implice pentru modificarea Legii nr. 215/11.11.2016 privind ceremoniile oficiale, mai exact desfășurarea ceremoniilor militare la care mi se pare normal să aibă acces toate asociațiile ale căror membri sunt sărbătoriți la date fixe din an și să poată depune o coroană de flori în memoria celor comemorați.

Am făcut acest demers ca urmare a discuțiilor purtate cu reprezentanții filialelor județene ale Asociației Veteranilor de Război, Asociației Cultul Eroilor, Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere și ai Asociației Revoluționarilor.

De câțiva ani, aceste asociații nu mai au dreptul să depună, în cadrul ceremoniilor militare, coroane și jerbe de flori. Este nedrept să li se întâmple așa ceva, pentru că sunt niște zile pe parcursul unui an care îi vizează în mod direct.

Sunt îndreptățiți să își manifeste nemulțumirea că nu au dreptul legal veteranii să îți omagieze camarazii și la fel cei constituiți în Asociația Eroilor, a Rezerviștilor, Revoluționarilor. Sper ca în scurt timp să se facă modificările cuvenite la Legea 215/2016 și să se revină la o situație de normalitate.

Aceasta este propunerea transmisă parlamentarilor:

PROPUNERI PENTRU MODIFICAREA/COMPLETAREA 
art. 16 alin.(3) din Legea nr. 215/11.11.2016, privind ceremonijle oficiale
(ordinea de depunere a coroanelor de flori)

Actul normativ specific care defineşte, descrie şi reglementează organizarea şi desfăşurarea ceremoniilor militare, este „Regulamentul onorurilor și ceremoniilor militare” aprobat de ministrul apărării naţionale cu ordinul nr. M-63 din 10.06.2013, cu modificările şi completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 396 din 01.07.2013.
Pe timpul desfăşurării ceremoniilor militare cu depuneri de coroane şi jerbe de flori, se respectă ordinea de precădere, conform art. 16 alin.(3) din Legea nr. 215/11.11.2016, privind ceremoniile oficiale.
Pentru vizibilitatea şi respectul acordat asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi retragere, veteranilor de război, eroilor şi revoluţionarilor, propunem modificarea art.16 alin.(3) din Legea nr. 215 din 11.11.2016, privind ceremoniile oficiale, cu referire la ordinea de depunere a coroanelor, în teritoriu,
astfel:

1. Ziua Veteranilor de Război:
– prefectul;
– primarul localității unde are loc ceremonia;
– preşedintele consiliului județean;
– entitatea organizatoare (M.Ap.N);
– Asociația Veteranilor de Război (filiala județeană).

2. Ziua Eroilor:
– prefectul;
– primarul localității unde are loc ceremonia;
– preşedintele consiliului județean;
– entitatea organizatoare (M.Ap.N);
– Asociația Cultul Eroilor (filiala judeteană).

3. Ziua Armatei Române:
– prefectul;
– primarul localității unde are loc ceremonia;
– preşedintele consiliului județean;
– entitatea organizatoare (M.Ap.N);
– Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere (filiala județeană).

4. Ziua Victoriei Revoluției Române şi a Libertății:
– prefectul;
– primarul localității unde are loc ceremonia;
– preşedintele consiliului județean;
– entitatea organizatoare (M.Ap.N);
– Asociația Revoluționarilor (filiala județeană).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: