27-29 mai, o nouă ediție a festivalului de artă populară “Lada cu zestre”

În calendarul anual al manifestărilor de profil, „Târgul de la Piatra”, așa cum îi spun meșterii populari, este un reper important, pregătit îndelung. Din 2006, aici se reunesc creatori ai artei populare din cele mai diverse domenii: industrie casnică, prelucrarea lemnului, olărit, încondeiat ouă, împletituri, podoabe.

Această nouă ediție aduce în atenția publicului invitați care revin cu drag, dar și nume noi care ne onorează cu prezența.

Ștefan Mischiu face parte dintre olarii renumiți care au contribuit la introducerea ceramicii de Horezu în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO în 2012. Reprezentant (alături de alte familii precum Bâscu și Iorga prezente în edițiile anterioare) al vestitului centru de olărit din Oltenia, meșterul popular este un demn urmaș care duce mai departe ceramica cu influență orientală, renăscută în epoca brâncovenească, ușor recognoscibilă prin frumusețea decorului, emblemă fiind cocoșul.

Din alt colț de țară, de la Oradea, vine Francis Egyed, un artist care realizează și cântă la vechi instrumente. Cu tulnicul, toba, drâmba, țitera, poate purta ascultătorul într-o veche lume a sunetelor pline de mesaje sau a unei muzici tihnite.

Îndrăgostit de Piatra-Neamț, Alexandru Rotar din Mureș revine cu drag la festival. Meșter cunoscut în toată țara, provenit dintr-o familie de sticlari, lucrează de aproape jumătate de secol. În mâinile sale, cu îndemânare și talent, focul transformă sticla într-o gamă variată de obiecte, de la recipiente la bijuterii fine.

Rozica Măldărășanu de la Vălenii de Munte, Prahova, și-a făcut mulți prieteni la Piatra-Neamț, concitadinii noștri apreciind covoarele lucrate tradițional ori tapiseriile cu motive vechi sau inspirate din diverse opere de artă.

Ca de obicei, cei mai mulți meșteri sunt din Moldova, Neamțul fiind foarte bine reprezentat. Ion Albu din Timișești este singurul meșter din județ care a primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu. Recunoscut de comunitatea locală, dar și la nivel național ca purtător, păstrător și creator de patrimoniu imaterial, este un important transmițător al culturii tradiționale.

Fiecare din cei peste 50 de meșteri participanți la festival are o biografie bogată, o poveste despre viața sa și dragostea pentru arta populară, despre simbolurile ancestrale care au străbătut timpul și sunt, și acum, incizate în lemn, cusute pe cămăși, țesute în covoare sau pictate pe ceramică, despre simboluri și teme creștine.

Sâmbătă, 28 mai, în cadrul acestei ediții, va avea loc Adunarea generală a Asociației Meșterilor Populari din Moldova.

Pentru iubitorii festivalului se organizează un photocorner și o tombolă cu premii constând în obiecte de artă populară.

Ca în fiecare an, un meșter popular va primi Premiul “Neculai Popa”, o recunoaștere a valorii creației artistice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js
%d blogeri au apreciat: