Facturile la gaz și la curent se reduc de la 1 februrie
La propunerea Ministerului Energiei în ședința de Guvern de marți, 25 ianuarie, a fost adoptată Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.
Facturile se reduc de la 1 februrie. Niciun consumator casnic nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kilowatt oră – energie electrică și 0,31 bani pentru kwh la gaze naturale, indiferent de consum.
Virgil Popescu, ministrul Energiei:
“Astăzi am aprobat ordonanţa de urgenţă prin care începând cu data de 1 februarie se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic, pentru toți consumatorii casnici, pentru toți românii care dețin o locuință scade plafonul de la 1 leu pe kW la 80 de bani pe kW pentru energie electrică și de la 37 de bani pe kW la 31 de bani pe kW, indiferent cât consumă. Dacă, în plus față de acest lucru, consumă 500 kW lunar și 300 de metri cubi lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară și, practic, vor plătit 68 de bani pentru energia electrică și circa 22 de bani pentru gazele naturale – aici vorbim de toate taxele, toate taxele incluse.
În plus, față de categoriile care erau înainte în lege, spitale, școli, grădinițe, universități, ONG-uri, am introdus, am lărgit această schemă pentru, practic, aproape toţi consumatorii non casnici – şi aici mă refer la absolut toţi consumatorii non casnici, cu excepţia celor care au beneficiat, marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de Ordonanţa 81, pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană, o schemă în care numai anul trecut am plătit 130 de milioane de euro şi pentru ei suntem în discuţii cu Comisia Europeană să reînnoim această schemă. CET-urile nu beneficiază de acest preţ plafonat, pentru că în această Lege 259, de aprobare a Ordonanţei, au o schemă de ajutor.
Vă aduc aminte că CET-urile sunt sprijinite de la Guvern, prin această schemă de ajutor, prin această lege, cu jumătate din diferenţa între preţul gazului natural şi preţul de referinţă de 250 de lei, şi nu beneficiază de această schemă producătorii de energie electrică, evident, pentru energia consumată, auto consumată sau gazul natural pe care îl folosesc în aprinderea cărbunelui sau a altui combustibil. Practic, avem o plajă foarte mare de consumatori non casnici acolo unde prețul este plafonat la 1 leu pe kW la energia electrică şi la 37 de bani pe kW la gazele naturale.“
Ministrul Energiei a mai transmis că a dat posibilitatea Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului să facă verificări şi să poată aplica amenzi de până la 200.000 de lei pentru încălcarea prevederilor acestei legi, practic pentru neaplicarea plafoanelor şi a compensărilor din lege.