Doctorul Constantin Goilav a încetat din viață

În toamna anului 1934, la 18 Noiembrie, avea să vină pe lume fiul familiei Goilav, Hanry Constantin Cristea. Tatăl acestuia, Emil Goilav, profesor universitar în cadrul Politehnicii București, era de origine armeană și provenea dintr-o familie cu rol important în istoria Moldovei. Inițial familia se numea Goilavian și s-au stabilit în Moldova pe timpul domniei lui Ștefan cel Mare, ocupând funcții importante în acea perioadă. Mama, Viorica Goilav, născută Ionescu, era licențiată in Litere, provenea dintr-o familie de medici, din zona Bârladului.

A fost absolvent al Școlii de băieți Sf. Iosif, București. După efectuarea stagiului militar, a urmat cursurile Institutului Pedagogic Maxim Gorki, Facultatea de Limba și Literatura Rusă.

Deși a făcut cunoștință cu pianul de la o vârstă fragedă, nu au fost cei mai buni prieteni de la început. Abia mai târziu, în anii de liceu, în urma unor audiții muzicale, împreună cu colegii și prietenii săi, i s-a deschis gustul pentru muzica cultă. Familia Goilav are o tradiție veche în această direcție: tatăl – vioara, mama – pian, unchiul (fratele mamei) – vioară, verișoara primară – viola și lista ar putea continua.

La momentul la care ar fi trebuit să hotărască pe ce drum va porni în viață, tatăl lui l-a întrebat ce alegere va face: muzica sau medicina. A ales medicina, iar muzica, a rămas pasiunea lui pentru viață.

A înfrumusețat viața multor oameni cu muzica și cunoștințele lui în domeniu, pe care le-a împărțit cu generozitate.

“Toată muzica-i frumoasă, de la Bach la Offenbach”, spunea medicul Constantin Goilav, “Doctorul Sunetelor”

Cel mai bun doctor anestezist din Moldova, doctorul Goilav Constantin era o enciclopedie muzicală. I-au călcat pragul personalități din lumea muzicală (din București, Iași, Cluj, Timișoara, etc), cu ocazia Vacanțelor Muzicale de la Piatra Neamț dar și cu alte ocazii.

Prietenii își amintesc cu drag momentele petrecute alături de doctorul Goilav.

Familia profesor Costea, părinții sopranei Celia Costea, au pierdut un prieten drag, o persoană remarcabilă din Piatra Neamț, pe care o vor pomeni veșnic.

“Tradiția familiei noastre era ca, în fiecare duminică, după-amiaza, să ne bucurăm de prezența domnului doctor la noi pentru a ne bucura împreună de audiții muzicale diverse.”  

”Pe dl doctor Constantin Goilav îl cunosc de aproape 35 de ani, fiind prieten de familie cu părinții mei. Împreună cu copiii dumnealui am copilărit și am făcut multe vacanțe împreună, am petrecut timp de foarte mare calitate, apoi, copiii fiind mai mari decât mine, au participat alături de noi la multe activități ale școlii de muzică și Liceului de Arte din Piatra Neamț. Îmi aduc aminte cu plăcere cum, în anul 1994, la absolvirea mea și a soțului meu, Valentin Macoviciuc, la terminarea liceului, la concertul absolvenților, dl doctor a prezentat întreg programul, exemplificând, la fiecare piesă muzicală pe care noi am interpretat-o, cu foarte mult profesionalism și dăruire.”

“Este unul dintre puținii medici care are o întreagă discotecă (poate chiar unic) cu lucrări rare, pe care, din câte îmi aduc aminte, dorea să o lase moștenire orașului Piatra Neamț. Un mare meloman, un om de cultură, un medic excepțional, unul dintre cei mai buni anesteziști din Moldova și un prieten pe care familia Costea și Macoviciuc nu o să-l uite niciodată. Dumnezeu să Îl odihnească în liniște și pace!”, transmite soprana Celia Costea.

Timpul petrecut de Sara Stroici cu doctorul Goilav au reprezentat punctul de plecare spre căutarea unui ideal sonor în cariera sa artistică.

După-amiezile în care, copil fiind, aveam ocazia să fiu în casa domnului doctor Goilav, împreună cu oameni erudiți din orașul meu, la audițiile muzicale organizate și moderate de dumnealui, au reprezentat punctul de plecare spre căutarea unui ideal sonor în cariera mea artistică.

Mereu l-am privit ca pe o enciclopedie, iar colecțiile sale audio – video cu cele mai rare imprimări din lume, m-au fascinat. A fost un critic muzical cu un rafinament clădit în ani de cercetare prin toate mijloacele disponibile în cele mai dificile timpuri. Seratele muzicale din sufrageria dumnealui, unde am participat împreună cu oameni pasionați de muzică, m-au îmbogățit cultural și mi-au stârnit dorința de a afla mai mult, de a fi mai aproape de acel ideal.”

Înmormântarea va avea loc vineri, 29 octombrie 2021, la ora 12:00 la cimitirul Eternitatea.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: