9.11.2001, ziua în care lumea s-a schimbat

În urmă cu 20 de ani, întreaga omenire a urmărit în stare de șoc cum avioane deturnate de teroriști s-au lovit de turnurile World Trade Center din New York. Alt avion s-a prăbușit peste sediul Pentagon din Washington DC. Un al patrulea zbor s-a prăbuşit lângă localitatea Shanksville, Pennsylvania, după ce pasagerii au intrat în luptă cu teroriştii.

Evenimentele din acea zi au afectat întreaga lume, pentru totdeauna.

În atacurile orchestrate de 19 teroriști din grupul extremist al-Qaida au murit aproape 3000 de oameni, dintre care și patru români.

Este vorba de soţii Alexandru şi Corina Stan, de 34 şi 31 de ani, de Joshua Poptean, 37 de ani, şi Eugen Lazăr, 27 de ani. Toţi lucrau în turnurile World Trade Center.

Departamentul de pompieri al Statului New York a pierdut de asemenea 343 de pompieri care au intervenit pentru salvarea supraviețuitorilor din turnurile World Trade Center care se prăbușeau. Astăzi, peste 13.000 de salvatori prezenți la fața locului sunt tratați de cancer.

Atacurile teroriste l-au determinat pe președintele de atunci, George W. Bush, să trimită soldații americani în Afganistan ca să îi prindă pe militanții al-Qaida vinovați, adăpostiți de un alt grup militant islamic, Talibanii.

Războiul de 20 de ani care a urmat în Afganistan s-a încheiat în 31 august 2021, ziua în care administrația Biden a încheiat retragerea întrgului personal militar din regiune.

Foto: Chao Soi Cheong, Amy Sancetta, Richard Drew, Daniel Hulshizer, Spencer Platt, Thomas Nilsson, Andrew Savulich

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: