380 de ani de la aducerea moaştelor Sfintei Parascheva de la Constantinopol la Iaşi
Arhiepiscopia Iaşilor organizează, în perioada 12-13 iunie, evenimente culturale şi liturgice la împlinirea a 380 de ani de la aducerea moaştelor Sfintei Parascheva de la Constantinopol la Iaşi. Moaștele au fost un dar al Patriarhiei Ecumenice pentru domnitorul Moldovei, Vasile Lupu. Sfintele moaşte au fost aşezate, în 1641, la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”.
Din acest motiv, evenimentele vor fi organizate, în principal, la Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilca Cătălin Jeckel, consilier la Sectorul cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Iaşilor.
„Această aniversare urmăreşte o dimensiune liturgică care va consta în săvârşirea Sfintei Liturghii, în data de 13 iunie, atât la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cât şi la Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi, fiind, de altfel, şi o zi de duminică. De asemenea, va fi oficiată Slujba Privegherii în ziua de sâmbătă, 12 iunie”.
În amintirea momentului de acum 380 de ani vor fi organizate şi trei evenimente culturale, un simpozion şi o expoziție cu două componente.
„Tot sâmbătă, în Sala Gotică a Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi va fi organizat un simpozion dedicat sublinierii semnificaţiei, rememorării istoriei aducerii sfintelor moaşte la Iaşi, un simpozion organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi”, a declarat Cătălin Jeckel.
Simultan cu acest simpozion va fi organizată, în Sala Gotică, o expoziţie de carte despre Sfânta Parascheva, mărturii istorice, însemnări de pe cărţi de cult, lucrări monografice etc. Această expoziţie de carte va fi organizată de Biblioteca Dumitru Stăniloae din Iaşi.
În acelaşi timp va fi şi o expoziţie de obiecte, veşminte care au îmbrăcat de-a lungul timpului moaştele sfintei cuvioase, icoane vechi şi mai noi; expoziţie organizată de Centrul Resurrectio din Iaşi împreună cu Catedrala din Iași.
În anul 1889, moaștele Cuvioasei Parascheva au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.
Iată cum este consemnat momentul aducerii la Iaşi a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva pe inscripţia de pe marmura baldachinului Cuvioasei Parascheva din lăcaşul de cult al Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi:
“Binecinstitorul şi de Hristos iubitorul Io Vasile Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domnitor a toată Moldova, fiind râvnitor şi apărător al sfintei evsevii răsăritene, după dumnezeiasca îngrijire, a strămutat din Constantinopol cu multă osârdie şi prea multă dorinţă aceste cinstite moaşte ale Cuvioasei Maicii noastre Parascheva cea din Târnovo. Aceasta strămutare s-a făcut a treia. Iară prea sfinţitul şi fericitul a toata lumea Patriarh D. Partenie, cu bunăvoinţa şi sfatul Bisericii, a trimis aceste sfinte moaşte, ca pe o vistierie dumnezeiască, cu prea fericiţii trei mitropoliţi D. Ioanichie, D. Partenie al Adrianopolei si D. Teofan al Paleon – Patron, în zilele prea sfântului chir Varlaam, Mitropolitul Sucevei şi a toată Moldova. Iară binecinstitorul şi de Hristos iubitorul şi cu mila lui Dumnezeu Stăpân al nostru, şi Domnitor a toată Moldova, Io Vasile Voievod, de acasă ieşind cu evlavie şi din tot sufletul primind aceasta nepreţuită vistierie, potrivit le-au pus si le-au păstrat în cea nouă zidită biserică a Sfinţilor Trei Ierarhi, spre cinstea şi mărirea lui Dumnezeu Celui lăudat în Treime şi spre veşnica solire a Prea Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, pentru lăsarea păcatelor sale şi a tot strălucit neamului său. În anul de la Adam 7149 (1641), iară al domniei lui al 8-lea, în 13 iunie“
Sursa: Doxologia, Foto: Oana Nechifor